Zoeken in collecties

Uw zoekacties: -
Zoeken in alles

U kunt zoeken:

 

  • Door een catalogus of archiefinventaris open te klikken.
  • Met behulp van de selectiefilters onder het zoekveld (bijvoorbeeld 'kloosterorganisatie')
  • Door een woord in te typen in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het ingetypte woord letterlijk voorkomt.

Zoekt u informatie over een persoon? Dan vindt u hier enkele tips.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie in deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist.

 

Zoeken en bladeren

 

  • Bladeren
    De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
  • Eenvoudig zoeken
    Wilt u een specifieker resultaat dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven.
  • Uitgebreid zoeken
    Kiest u voor uitgebreid zoeken dan kunt u afhankelijk van de situatie meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In iedere veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld.
  • Zoektermen combineren
    Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
  • Booleaanse operatoren
    Normaal worden meerdere zoektermen altijd gecombineerd met AND. U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de Booleaanse operatoren: NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
    OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
    - Den Haag OR ’s-Gravenhage
    - Vereeniging OR Vereniging
  • Woordcombinatie
    Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".

Verfijnen
In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is.

Sorteren
De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen.

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Scan bij een inventarisnummer
70001 Graduale van Johannes van Deventer
Datering:
1512
Titel:
Graduale van Johannes van Deventer
Toelichting:
ff. 5r-155v: Temporale; ff. 190r-227r: Sanctorale; ff. 227r-239v: Communale; ff. 240r-241r: Kyriale; ff. 242r-309v: Sequensen
Inhoud:
Een graduale is een boek dat gregoriaanse gezangen bevat voor de mis. Dit exemplaar bestaat uit vijf onderdelen en opent met de temporale, opgevolgd door de sanctorale. Deze twee onderdelen volgen de cyclus van het liturgische jaar waarbij de temporale bestaat uit alle feestdagen die jaarlijks van datum veranderen en de sanctorale uit alle feestdagen (voor de heiligen) die elk jaar op dezelfde datum gevierd worden. Het graduale bevat alle gezangen voor deze feestdagen.
Het kyriale bevat het Ordinarium, een vaste reeks wederkerende gezangen van de Mis. Het bevat meer dan 150 gezangen, is een uittreksel van het Graduale Romanum, en wordt door koor, diaken, priester en cantor gezongen. Tot slot volgen de sequensen. Dit zijn misgezangen met een syllabische melodie die bij belangrijke feestdagen na het alleluia nog werden gezongen
Vindplaats:
Hs-001
Taal:
Latijn
Schrifttype:
Littera textualis, 1 kolom, 9 regels en muzieknotatie.
Decoratie:
Gehistoriseerde, gedecoreerde en penwerk initialen; 17 initialen met illustraties: f. 15v, 22v, 102r, 119r, 123r, 129v, 131v, 153v, 156r, 162r, 167v, 171v, 180v, 190v, 212v, 219r en 242r. Deze worden vergezeld door randversiering die bijna de hele pagina omvat.
85 gekleurde hoofdletters op gouden achtergrond.
210 gekleurde hoofdletters zonder achtergrond.
473 zwarte hoofdletters met fijne ajourbewerking.
624 grote rode, blauwe of groene hoofdletters.
f. 180v: initiaal met zelfportret van Johannes van Deventer.
f. 242r: een wapenschild: op de linkerhelft is op een veld van goud een op drie voeten staand kruis te zien met een witte hazenwindhond. Op de rechterhelft zijn tegen een grijs veld met witte arabesken drie zwarte vogels met gouden biezen gezet
Plaats vervaardiging:
Kruisherenklooster St. Agatha
Medewerkers:
Johannes van Deventer (kopiist)
Aantal folia:
306
Formaat:
55,5 x 38,5
Materiaal:
Perkament
Band:
Bruinleren band met koperen beslag en noppen. Sluiting is gemaakt van twee leren riemen waaraan de sluitstukken zijn vastgezet, die aansluiten op pinnen aan de voorzijde. Blinddrukstempel van rosetten, tweekoppige adelaars en kleine Franse lelies. De rug is vernieuwd
Conditie:
Enkele folia ontbreken aan het begin en het einde van de tekst
Herkomst:
Kruisheren, Sint Agatha
Oude code:
Hs Agatha 1
Eigendomsnotities:
Schrijversnotitie: f. 180v: in miniatuur: ‘’gratum fac nato precibus Maria hunc rigo librum. Narique nichil spernit quod tu fers spes miserorum. Fr. Johannes Deventrie’’
Documentatie:
BNM; MMDC; Deftige devotie (Uden 2003), nr. 37; Op reis en aan tafel met Katherina van Kleef, 1417-1476 (Nijmegen 2009), nr. 131
Opmerkingen:
De naam van de schrijver, Johannes van Deventer, is te vinden in te vinden in de intitiaal op f. 180v. De datering 1512 is gebaseerd op de initiaal op f. 212v en een aantekening op f. 307r. Van de zeer weinige Noord-Nederlandse koorboeken die zijn overgeleverd is dit, omdat de datum en vervaardiger bekend zijn, een belangrijke schakel voor wetenschappelijk onderzoek
Volgnummer:
1 van 625