Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Voorwerpencollectie
Voorwerpencollectie

Als u op een afbeelding klikt, vind u meer informatie over het voorwerp. U kunt zoeken door: 

 

  • Het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, trefwoord).

 

 
 

Handig om te weten: als u beschrijvingen wilt zien in plaats van afbeeldingen, klik dan bij 'weergave' op: Tabelweergave. 

 

Filter: Lazaristenx
beacon
9  voorwerpen
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P018-004 Medailles van O.L. Vrouw van de Wonderdadige Medaille
Toelichting:
Vier verschillende versies van de medaille van O.L. Vrouw van de Wonderdadige Medaille. In de kapel in de Rue du Bac te Parijs kreeg in 1830 zuster Catharina Labouré (1806-1876) tijdens een verschijning van Maria de opdracht om een medaille te laten slaan volgens het model dat haar werd getoond: Maria, staande op een wereldbol, met stralen uit haar handen in een ovalen omlijsting met de woorden "O Maria zonder zonden ontvangen, bid voor ons die onze toevlucht tot u nemen". De eerste medailles werden in 1832 geslagen. In 1846 werd de devotie officieel door Rome erkend. Catharina Labouré werd in 1947 heiligverklaard. Verder nog een medaille met een afbeelding van de verschijning van Maria aan Catharina Labouré, met aan de achterzijde een portret van de zuster. Daarnaast nog drie medailles van een gekroond Kind Jezus dat met zijn rechterhand wijst naar zijn borst waarop het H. Hart is te zien en in de linkerhand een olijftak. Achterop de medaille de tekst "O Jésus roi d'amour j'ai confiance en votre miséricordieuse bonté". Deze gebedstekst zou op 28 augustus 1922 door Jezus aan Yvonne Beauvais (1901-1951) gegeven zijn. Zij was in 1921 ingetreden bij de zusters Augustinessen te Malestroit (Frankrijk) en is bekend geworden als mère Marie Yvonne-Aimée-de-Jesus. Later illustreerde zuster Yvonne-Aimée het gebed met een tekening van het Kind Jezus, zoals op de medaille te zien. Daarnaast nog een medaille van de H. Bernardus die met een boek en bisschopsstaf voor een klein Mariabeeld staat afgebeeld. Daar omheen de tekst "Sancte Bernarde OPN". Op de achterzijde een afbeelding van de Moeder Gods van de Altijddurende Bijstand.
Achtergronden:
Catharina Labouré maakte deel uit van de congregatie van de Dochters der Liefde, gesticht door Vincentius a Paulo. In 1625 had Vincentius de Congregatie der Missie gesticht, ook wel de Lazaristen genoemd. De devotie tot O.L. Vrouw van de Wonderdadige Medaille werd in 1949 door de Lazaristen van het rectoraat Mariaveld te Susteren in hun kerk ingevoerd. Vanuit Mariaveld verspreidde de verering zich over Nederland. Het hoogtepunt van de verering lag in de jaren vijftig van de twintigste eeuw. In de jaren zestig liep de devotie en het aantal pelgrims snel terug, maar het gebruik om elke maandagavond de noveen te bidden bleef bestaan.
Deelcollectie:
Lazaristen
Materiaal/techniek:
Aluminium en andersoortig metaal
Lengte in cm:
2-4
Documentatie:
Peter Jan Margry en Charles Caspers (red.), "Bedevaartplaatsen in Nederland", dl. 3: "Provincie Limburg", (Hilversum/Amsterdam 2000), p. 548-552
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-MISS-012 Missiebusje van de Lazaristen
Deelcollectie:
Collectie Missie- en collectebusjes
Materiaal/techniek:
Blik
Breedte in cm:
7
Hoogte in cm:
10
Diepte in cm:
5
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P018-001 Opbergkist voor te bewaren documenten
Toelichting:
Vermoedelijk gebruikt voor het bewaren van oorkonden en benoemingsakten van Lazaristen. Opschrift: 'Papiers d'affaires'.
Deelcollectie:
Lazaristen
Materiaal/techniek:
Hout
Breedte in cm:
30
Hoogte in cm:
12,5
Diepte in cm:
22,5
Opmerkingen:
Afkomstig uit het archief van de Lazaristen. De stukken die beschreven zijn als inv.nr. 3188 "Oorkonden en benoemingsakten, vermoedelijk van Nederlandse Lazaristen voor de stichting van de Nederlandse Provincie, 1862-1942 (met hiaten)" waren in dit kistje opgeborgen.
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P018-003 Radiotoestel van Hubertus van Musch cm (1904-1966)
Toelichting:
Gebruikt door pater Van Musch tijdens zijn verblijf in buitenland. Type Philips B3X95U / 00F voor ontvangst van korte golf en midden golf.
Datering:
[1959-1960]
Deelcollectie:
Lazaristen
Vervaardiger:
Philips
Plaats vervaardiging:
Eindhoven
Materiaal/techniek:
Bakeliet
Breedte in cm:
33
Hoogte in cm:
18
Diepte in cm:
18
Documentatie:
Datering ontleend aan de website van Radiomuseum
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden