Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: 's-Gravenhage, Casuariestraat
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: 's-Gravenhage, Casuariestraat
Datering:
1806 - 1945
Orde of congregatie:
Franciscanen
Straat:
Casuariestraat
Postcode:
2511 VB
Plaatsnaam:
's-Gravenhage
Provincie:
Zuid-Holland
Bisdom:
Rotterdam
Stichting/eerste vermelding:
1806
Opheffing/laatste vermelding:
1945
Geschiedenis:
In 1768 moesten de jezuïeten, die de voor de Haagse rooms-katholieken opengestelde kapel van de aan de Prinsessegracht op de hoek van de Casuariestraat gelegen Franse ambasade bedienden, op last van de ambassadeur vertrekken. Mechelse franciscanen namen toen van de jezuïeten voormelde taak over. Toen de Franse gezant in 1795 uit ’s-Gravenhage vertrok, werd de kapel voor het publiek gesloten. De franciscanen konden toen echter met enkele burgers van ’s-Gravenhage de kapel huren, terwijl de kerkelijke overheid verlof gaf de kapel als statie te openen. De franciscanen wisten echter in 1802 van de voor de kapel verschuldigde huursom af te komen. Na tot dan toe in verschillende huizen in ’s-Gravenhage gehuisvest te zijn geweest, konden de franciscanen in 1806 de nieuwe, aan de Casuariestraat gebouwde pastorie betrekken. In 1843 werd aan de Prinsessegracht begonnen met de bouw van een nieuwe, aan de heiligen Lodewijk en Antonius van Padua toegewijde kerk die in 1845 gereed kwam. Deze kerk, die in de volksmond Boschkantkerk genoemd werd, brandde in de Tweede Wereldoorlog bij het bombardement van het Bezuidenhout op 3 maart 1945, evenals de pastorie aan de Casuariestraat, geheel uit. In 1956 werd, wat er van de kerk en pastorie nog over was, gesloopt.
Gebruikte websites:
Website Meertens Instuut, https://www.meertens.knaw.nl/bedevaart/bol/plaats/646 (18-04-2021); Website Archieven.nl: Haags Gemeentearchief, https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=59&miaet=1&micode=0681-01&minr=1110219&miview=inv2&milang=nl (18-04-2021); Website Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, https://reliwiki.nl/index.php/,s-Gravenhage,_Prinsessegracht_-_Antonius_en_Lodewijk_(1846_-_1945) (18-04-2021)
ENK Monasticon nummer:
MON-P022-035