Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Cuijk, Grotestraat 62-66
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Cuijk, Grotestraat 62-66
Datering:
1888 - 1961
Orde of congregatie:
Fraters van Tilburg
Patroonheilige:
Aloysius de Gonzaga
Straat:
Grotestraat 62-66
Postcode:
5431 DL
Plaatsnaam:
Cuijk
Provincie:
Noord-Brabant
Bisdom:
's-Hertogenbosch
Stichting/eerste vermelding:
1888
Opheffing/laatste vermelding:
1961
Activiteiten:
Onderwijs en patronaat
Geschiedenis:
J. Bogaers, pastoor-deken te Cuijk, verzocht de Congregatie van de Broeders van Maastricht om in Cuijk het lager onderwijs voor jongens op zich te nemen. Ter huisvesting van de broeders had hij in Cuijk reeds een huis laten bouwen. Toen hij, nog voordat de broeders dit huis hadden betrokken, kwam te overlijden, zag de Congregatie van de Broeders van Maastricht er vanaf zich in Cuijk te vestigen. Pastoor-deken F. Bijvoets, de opvolger van pastoor-deken Bogaers, wist te bewerkstelligen dat de Congregatie van de Fraters van Tilburg de zorg voor voormeld onderwijs op zich nam. Ter huisvesting van de fraters van deze congregatie liet hij aan de Grotestraat in Cuijk een nieuw fraterhuis bouwen. In 1888 betrokken de fraters dit huis, dat toegewijd aan H. Aloysius van Gonzaga, het Aloysiusgesticht genoemd werd. Het huis, dat pastoor-deken Bogaers in Cuijk voor de broeders van Maastricht had laten bouwen, werd afgebroken. In 1900 werd het fraterhuis aan de Grotestraat met name voor de opvang van de jeugdbeweging uitgebreid met een patronaat. Hiervoor werd het huis naast het fraterhuis afgebroken. Het patronaat, dat St. Jozefvereniging als naam kreeg, bleef tot 1917 in gebruik. In 1961 verhuisden de fraters naar het pand Graaf Hermanstraat 23 in Cuijk. Het fraterhuis aan de Grotestraat ging met het patronaat deel uitmaken van het Cuijkse schouwburgcomplex. Ook vestigde er zich de VVV en later de bibliotheek
Gebruikte literatuur:
Bijdrage kloosterarchivaris, n.a.v. inventarisatie medio 2008; Ch. Kolman, B. Olde Meierink, R. Stenvert, N. Reijs, T. Kappelhof en B. Kooij, “Monumenten in Nederland. Noord-Brabant.” ( Zwolle 1997), p.127; J. Smits, “Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant” (Alphen aan de Maas 2010), p.306Artikel ‘Bij een gouden feest te Cuijk’ in “Provinciale Noordbrabantsche en ’s-Hertogenbossche courant” van 18-06-1938, p.4
Gebruikte websites:
Website Open Monumentendag, https://www.openmonumentendag.nl/monument/fraterhuis-cuijk/ (09-12-2024); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Schouwburg_Cuijk#Geschiedenis (09-12-2024)
ENK Monasticon nummer:
MON-B020-006