Rood vijfstel met toebehoren
resultaat: 
VW-P017Voorwerpen Kruisheren
VW-P017-Ag0319Rood vijfstel met toebehoren
Bestandnaam:
kb_VW-P017-Ag0319_afb001.jpg
Toelichting:
Een vijfstel is een bij elkaar horend en bij elkaar gebruikt stel van liturgische gewaden, vervaardigd uit dezelfde basisstof: kazuifel, koorkap, dalmatiek(en), tuniek(en) en toebehoren. Het kazuifel werd gedragen door de celebrant, de koorkap door de concelebrant, de dalmatieken door de diakens, de tunieken door de subdiakens. Dat dit vijfstel werd geschonken aan magister-generaal Van den Wijmelenberg, bij het 500-jarig bestaan van het klooster St. Agatha waar hij woonde, is enigszins af te lezen aan de uitvoering. In de kruisviering van het kazuifel is de ordepatrones St. Odilia geborduurd. De palmtak en pijl verwijzen naar haar martelaarschap, de kruisvaan naar de overwinning, het kruisherenkruis op de vaan naar haar patronaat, de kroon en de met hermelijn gevoerde mantel naar haar afkomst als koningsdochter. De urn met banderol waarop "Sta Odilia" staat, verwijst naar de legende van haar 'elevatio', de opgraving van haar gebeente. Op het schild van de koorkap is St. Agatha geborduurd, patroonheilige van het klooster. Haar attributen zijn de palmtak en de tang, maar ook de kleine engel met de schaal waarop een borst ligt, die verwijst naar het martelaarschap van deze heilige. Aan de onderzijde van de koorkap is het wapenschild van de magister-generaal aangebracht, met de opkomende zon boven water en diens devies "Igneus hinc vigor". Bij het vijfstel zijn later twee processievaandels gemaakt, resp. toegewijd aan St. Agatha en St. Odilia
Datering:
1871
Deelcollectie:
Kruisheren
Vervaardiger:
Josephine Denis. Ingenaaid etiket (kazuifel) "J. DENIS / Rue du Midi 125 / BRUXELLES"
Plaats vervaardiging:
Brussel
Materiaal/techniek:
Rood fluweel, goud- en zilverbrokaat, zijden borduurgarens
Opmerkingen:
Geschonken door "Henrica Haerkens en Nel" bij gelegenheid van het 600-jarig bestaan van het klooster Sint Agatha in 1871. Kosten ƒ 1417,- (dossier Elsen). Behalve op de tentoonstelling in 1971 werd de koorkap ook geëxposeerd te Düsseldorf in 1972 (dossier Elsen)
Documentatie:
Literatuur: "Inventarisatie-rapport Klooster St. Agatha", Stichting Kerkelijk Kunstbezit in Nederland (SKKN), 2 delen: tekst en foto's, 1996, inv. 319; L.P.M.J. Heere, “500 jaar Sint Agatha”, tentoonstellingscatalogus Sint Agatha 1971, Gemeentehuis Cuyk (Sint Agatha 1971), cat. nr. 117 (koorkap)
Duurzaam webadres
Download
Dit bestand is niet beschikbaar voor downloaden.