Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Voorwerpencollectie

Voorwerpencollectie

Als u op een afbeelding klikt, vind u meer informatie over het voorwerp. U kunt zoeken door: 

 

  • Het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, trefwoord).

 

 
 

Handig om te weten: als u beschrijvingen wilt zien in plaats van afbeeldingen, klik dan bij 'weergave' op: Tabelweergave. 

 

Filter: unknownx
beacon
150  zoekresultaten
gesorteerd op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P039-102 Verduisteringslantaarn
Toelichting:
Door de paters gebruikt in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog op tochten naar ruimten buiten het klooster tijdens uren van verduistering. Aan een zijde is in de lengte een uitsparing gemaakt die van binnen wordt afgedekt door melkglas en van buiten door vier uitstaande stroken. In de lantaarn is plaats voor één kaars. In de bodem zit in alle vier de hoeken een rond gaatje.
Datering:
1940-1945
Deelcollectie:
Redemptoristen
Materiaal/techniek:
Grijsblauw beschilderd ijzer, melkglas
Lengte in cm:
10,5
Breedte in cm:
10,5
Hoogte in cm:
28,5
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P039-100 Vaantjes uit Brazilië
Toelichting:
Een vaantje uitgegeven bij gelegenheid van de eerste verjaardag van Rádio Congonhas op 19.11.1962; eentje bij gelegenheid van de eerste verjaardag van arbeidersvereniging Casa de Pedra op 23.5.1963; eentje van "Campos a metrópole do Açúcar"; en eentje uit Campina Grande over Maria, Moeder van Altijddurende Bijstand. De paters Redemptoristen zijn werkzaam (geweest) in Brazilië.
Datering:
1962, 1963, z.j.
Deelcollectie:
Redemptoristen
Materiaal/techniek:
Textiel met kleurenopdrukken; ijzeren staafje door bovenzijde van vaantje eindigend in oogjes; draadjes van textiel, elastiek en plastic
Lengte in cm:
26,5-47
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P039-049 Togen, pantalons en singels
Toelichting:
Zwarte toog (1) aan de voorzijde van de kraag met twee haakjes en ogen vast te zetten. Aan beide zijden van de toog zit een diepe zak op heuphoogte. Naast de zak zit een opening in de toog die de gebruiker ervan toegang geeft tot zijn broekzak. Aan het einde van de aangezette mouwen zitten drie knopen. De binnenzijde is voorzien van voering tot over het middel. Op de rechterborst twee binnenzakken; een grote en een kleine. Aan de binnenzijde is tevens een lint stof van zak naar zak bevestigd dat diende als ophangmogelijkheid. Aan de boord kan een (wit) boordje bevestigd worden. Alleen priesters droegen een wit boord aan de buitenzijde van de kraag. De grote binnenzak op de borst dient om het kruis dat de redemptoristen om de hals dragen in te steken. De toog wordt in minimaal drie soorten stof vervaardigd: een dikke zwarte stof voor de winter, een dunne zwarte stof voor de zomer en een witte stof voor de missionarissen die werkzaam zijn in missielanden. Om de toog wordt een singel bevestigd waaraan de rozenkrans is geregen. De sluiting van de singel wordt na bevestiging naar de rug geschoven. De rozenkrans wordt met hulp van de medaille die bij het kruis hangt onder het zeggen van begeleidende zinnen om de singel geslagen, bijvoorbeeld: Wie zich verheft, zal vernederd worden. Wie zich vernedert, zal verheven worden. Bij de eerste zin wordt de rozenkrans voor de singel langs opgeheven en achter de singel weer naar beneden getrokken. Bij de tweede zin wordt de rozenkrans weer achter de singels langs opgeheven, over de singel geslagen en vastgemaakt met een haakje. Onder de toog draagt men 'gewone kleding', onder andere een pantalon, met daaronder zwarte schoenen. In een van de pantalons staat de naam A.J.A. Burgers (3). Op het hoofd draagt men soms een grote zwarte hoed of een zwarte bonnet (met drie opstaande ribben). Over de toog draagt men soms een zimarra (ook wel: simarre of samaar), een mantel die alleen door de paters als jas wordt gedragen..
Deelcollectie:
Redemptoristen
Vervaardiger:
Th.J. de Grunt (3)
Plaats vervaardiging:
Malden (3)
Materiaal/techniek:
Wol met katoen (1-4); wol (5,7); katoen (6)
Lengte in cm:
145 (1,2); 100 (3,4); 121 (5); 131 (6)
Documentatie:
Mondelinge toelichting (zie documentatiemap voorwerpen)
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P039-125 Theca met relieken van de H. Alfonsus, H. Clemens, H. Gerardus en de Eerbiedwaardige Petrus Donders
Toelichting:
Peerke Donders is aangeduid als: "V. P. Donders", oftewel Vénérable (Eerbiedwaardige) P. Donders. Dit duidt erop dat het proces van zaligverklaring in werking was gezet. Petrus Donders is in 1982 zalig verklaard.
Datering:
1900-1950
Deelcollectie:
Redemptoristen
Materiaal/techniek:
Koper, gouddraad
Hoogte in cm:
1,5
Diameter in cm:
6,5
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden