Tentoonstelling

Tentoonstelling ‘Verborgen boekenpracht; de kloosterbibliotheek van Sint Agatha’

Nederland heeft slechts één bibliotheek die sinds de middeleeuwen op dezelfde plaats bewaard wordt: de kloosterbibliotheek van Sint Agatha (Land van Cuijk). Het klooster werd in 1371 gesticht door de Kruisheren. De boekencollectie bevat middeleeuwse handschriften, honderdvijftig wiegedrukken (uit de periode 1454-1500) en bijna 6.000 titels ouder dan 1800. Vanwege de unieke geschiedenis behoort de indrukwekkende verzameling tot het beschermde cultuurbezit in Nederland.

Hoewel het klooster eeuwenlang een besloten karakter had, was de bibliotheek befaamd bij wie zich professioneel met boekkunst bezighielden. Voor het eerst presenteren we de bibliotheek nu voor een breed publiek, zodat iedereen kennis kan maken met deze bijzondere collectie.

De kostbaarste schat uit de bibliotheek is het Graduale dat rond 1500 in het klooster werd vervaardigd door broeder Johannes van Deventer: een reusachtig koorboek dat maar liefst 22 kilo weegt. De beginletters van de Latijnse gezangen voor kerkelijke hoogfeesten zijn voorzien van prachtige geschilderde miniaturen. Het Graduale is eind 2023 ingeschreven in het Unesco Nederlands memory of the world register. Het wordt voor de tentoonstelling bij hoge uitzondering uit het depot gehaald.

Vijfhonderd jaar later woont er opnieuw een bijzonder creatieve Kruisheer in het klooster die prachtige boeken vervaardigt: broeder Edgard Claes, een internationaal vermaard kunstboekbinder. Hij heeft in Sint Agatha zijn atelier en ook zijn werk is in de tentoonstelling te bezichtigen.

Klik hier voor de openingstijden van het museum.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:

  • BNG Cultuurfonds
  • Gemeente Cuijk
  • Vriendenkring Klooster Sint Agatha