Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Getijdenboek

Bibliotheek

U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, trefwoord, soort).

 

 
 

Handig om te weten:

 

  • Publicaties die bij binnenkomst in de archieven zijn opgenomen, blijven dikwijls in die archieven bewaard en vindt u in de archiefinventarissen.
  • Nog niet alle boeken zijn voorzien van trefwoorden.

 

beacon
 
 
Handschrift
70032 Getijdenboek
Datering:
1400-1500
Titel:
Getijdenboek
Incipit:
"Dese ghetide van onser vrouwen sijn in duutsche gheset van woorde te woorden als hij naest conde die se oversetten."
Toelichting:
ff. 6r-15r: kalender naar Utrechts gebruik; ff.16r-56v: Getijden van de Heilige Maagd; ff. 57r-79r: Getijden van de eeuwige Wijsheid (alleen eerste gedeelte van de proloog); ff. 79r-105v: Lange getijden van het Heilige Kruis; ff. 107r-125v: Getijden van de Heilige Geest; ff. 126r-135r: Zeven boetepsalmen; ff. 135r-146r: Litanie; ff. 146r-189v: Vigilie
Inhoud:
Dit getijdenboek is qua inhoud niet heel bijzonder. Het bevat voornamelijk elementen die je in andere getijdenboeken ook tegen zult komen, zoals de getijden van de Heilige Maagd, de getijden van de Heilige Geest en de Zeven boetepsalmen. De kalender is gemaakt naar het gebruik van Utrecht en de stijl van de decoratie sluit aan op deze locatie. Deze zijn volgens de Byvanck database namelijk in de stijl van de IJsel regio vervaardigd. Dit kan echter niet gezegd worden van de miniatuur die later is toegevoegd. Het is een gravure, wat duidt op een latere datering, en is tevens gedrukt op papier.
Het handschrift bevat vier notities van eigendom. Hieruit kunnen we opmaken dat het handschrift in bezit is geweest van de zusters van het klooster Wyrun en Fenne Kernebecke, en in 1868 in handen is gekomen van L. Gescher en daarna pastoor Jorna
Vindplaats:
Hs-032
Taal:
Nederlands
Schrifttype:
Littera textualis, 1 kolom, 19 regels
Decoratie:
f. 16r en 17r: blauwe initialen opgevuld en omgeven met rood penwerk in de stijl van de IJsel regio.
Voor f. 6 is een papieren blad ingevoegd waarop een gravure van Christus is gedrukt, staand in het graf met een palmtak. Op de voorgrond liggen zijn kleding en dobbelstenen en op de achtergrond zijn de martelwerktuigen en het kruis te zien. De gravure is slordig ingekleurd met rood, geel en groen
Plaats vervaardiging:
IJsselregio
Aantal folia:
189
Formaat:
13 x 9
Materiaal:
Perkament
Band:
17e- of 18e-eeuws, bruin gevlekt leer op karton; blinddruk met goud op de rug met de tekst: "breviarium klooster Wyrum".
Conditie:
Tussen f. 12 en 13 ontbreekt een folio; tussen f. 47 en 48 is een folio weggesneden
Herkomst:
Norbertinessen, Nijenklooster (Delfzijl); Kruisheren, Sint Agatha
Oude code:
Hs Agatha 125
Eigendomsnotities:
f. 1v: "arada" ; f. 3v: "Den Zeer Eerwaarden Heer Pastoor Jorna te Hardingen op den 28 July 1868 van Dr: L. Gescher" ; f. 189v: "Item dit boeck hoert den susteren in het cloester van wyrum"
Documentatie:
BNM; MMDC
Opmerkingen:
Vroegere eigenaren: Susteren in het cloester van Wyrun (f. 189v); [een dochter van] Fenne Kernebecke (f. 8v); Dr. L. Gescher (tot 1868, f. 3v); Pastoor Jorna, Harlingen (vanaf 1868 f. 3v).
Volgens de Byvanck database is het handschrift tussen 1440 en 1460 vervaardigd.
De notitie op f. 3v is afkomstig van deken A. P. Hendriks
Organisatietrefwoorden: