Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Maastricht
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Maastricht
Datering:
1360 - 1796
Orde of congregatie:
Alexianen (Cellebroeders)
Naam van het klooster:
Lollarden
Plaatsnaam:
Maastricht
Provincie:
Limburg
Parochie:
Maastrict-Servatius?
Destijds gewest:
Maastricht
Bisdom:
Luik
Stichting/eerste vermelding:
1360
Opheffing/laatste vermelding:
1796
Type:
Klooster, m
Geschiedenis:
Al sinds ca. 1360 was er in Maastricht sprake van een gemeenschap van cellebroeders. Ze woonden in Brusselsestraat, in de heerlijkhed Tweebergen, een van de elf banken van het Sint Servaaskapittel. Pas in de eerste helft van de zestiende eeuw realiseerden ze aan de Cellebroedersstraat hun klooster, waarvoor ze in 1539 van het Sint Servaaskapittel toestemming gekregen hadden. De broeders legden zich toe op het verplegen van besmettelijke zieken. Ook het begraven van de overleden zieken behoorde tot hun taak. Voorts wijdden zij zich aan het verplegen van zwakzinnigen. In 1796 werd het Cellebroedersklooster, evenals alle andere kloosters in Maastricht, door de Franse bezetters opgeheven. De gebouwen deden achtereenvolgens dienst als gevangenis, brouwerij, ziekenhuis, krankzinnigengesticht, pakhuis voor de bank van lening en remise voor de stadsbussen. Het grootste deel van het klooster werd in 1940 afgebroken en wat er toen nog resteerde volgde in 1950. Alleen de kapel en de daartegen aangebouwde zuidvleugel bleven staan
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel II, p. 124; Th. Bakker, “Middeleeuwse kloosters in Maastricht”, op website Theo Bakker’s Domein, http://www.theobakker.net/pdf/kloosterstricht.pdf (16-11-2016), p. 18/19
Gebruikte websites:
Website stichting Cellebroederskapel, https://www.cellebroederskapel.nl/ (16-11-2016); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Cellebroederskapel_(Maastricht) (16-11-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-B001-013
VU Kloosterlijst nummer:
M17