Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Enkhuizen
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Enkhuizen
Datering:
1496 - 1572
Orde of congregatie:
Augustijnen
Plaatsnaam:
Enkhuizen
Provincie:
Noord-Holland
Parochie:
Enkhuizen-Pancratius
Destijds gewest:
Holland
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1496
Opheffing/laatste vermelding:
1572
Type:
Klooster, m
Geschiedenis:
Mede op verzoek van de parochianen van de Zuiderkerk werd in 1496 in Enkhuizen het augustijner klooster gesticht, waarvoor paus Alexander VI in 1498 zijn toestemming verleende. Het klooster ressorteerde onder de “Keulse provincie” van de Augustijner Orde en had zich bij de Augustijnse Observantencongregatie van Saksen aangesloten. Over de vroegste behuizing van het klooster is niets bekend. Omstreeks 1530 werd het noodzakelijk geacht om ter vernieuwing van de gebouwen tot verbouwing over te gaan. Hoewel door de stedelijk overheid de kloostergebouwen in beslag werden genomen toen in 1572 de watergeuzen Enkhuizen op de Spanjaarden veroverd hadden, werden de kloosterlingen op voorspraak van diezelfde overheid voorshands gedoogd. Toen de laatste Enkhuizer augustijn het klooster verlaten had, waarvan echter niet bekend is wanneer dat geweest is, werden de kloostergebouwen als Wees- en Armenhuis in gebruik genomen. In 1820 werd het gehele gebouwencomplex gesloopt op de kloosterkapel na, die reeds in 1674 als derde hervormde kerk in Enkhuizen in gebruik genomen werd
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel II, p. 64; H.A. van Duinen, “Een augustijnenklooster van aanzien: conventus sancti augustini dordracencis 1275-1572” (Jaarboek 2010 van Historische Vereniging Oud-Dordrecht), p. 170–172
Gebruikte websites:
Website Kroniek van Enkhuizen, http://geschiedenis.kroniekvanenkhuizen.nl/kleine-kerk-en-nieuwe-armen-weeshuis (12-10-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-P002-010
VU Kloosterlijst nummer:
E18