Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Dochters O.L. Vrouw van het H. Hart Vestigingsplaats: Schiedam
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Schiedam
Datering:
1271 - 1572
Orde of congregatie:
Begijnen
Naam van het klooster:
Begijnhof
Plaatsnaam:
Schiedam
Provincie:
Zuid-Holland
Parochie:
Schiedam
Destijds gewest:
Holland
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1271
Opheffing/laatste vermelding:
1572
Type:
Hofjes en stiften, v
Geschiedenis:
Het begijnhof in Schiedam werd voor het eerst vermeld in 1271 in een testament van Aleid van Holland als één van de instellingen die door haar bij dit testament werden begunstigd. Dit begijnhof lag op een terrein, dat aan het Oude Kerkhof vlak naast de Grote Kerk gelegen was. Dit terrein behoorde oorspronkelijk tot het bezit van voornoemde Aleid van Holland, zodat het haast zeker is dat zij bij de stichting van het Schiedamse begijnhof betrokken is geweest. Behalve een kapel en een patershuis telde het begijnhof zes tot acht kleine huisjes. Het was omgeven door een muur met aan de zijde van het Oude Kerkhof een poort, die toegang tot het begijnhof verschafte. Zowel in 1428 als in 1494 werd het begijnhof door een grote stadsbrand getroffen. Bij de laatste brand werd het volledig in as gelegd, maar werd vervolgens herbouwd. Na de inname in 1572 van Den Briel door de Staatse troepen sloot Schiedam zich zonder slag of stoot aan bij de opstand tegen Spanje. In 1574 werd de pater van het Schiedamse begijnhof door soldaten van de Staatse troepen mishandeld. Enkele dagen later overleed hij aan de toen opgelopen verwondingen. Mede dit voorval luidde het definitieve einde van het begijnhof in. Het begijnhof werd niet afgebroken, maar werd ingericht voor het huisvesten van armen. In de 19e eeuw werden er arbeiderswoningen gebouwd. Het geheel werd in de late jaren '60 van de vorige eeuw gesloopt. De begijnhofkapel werd na 1572 verbouwd tot vier huisjes om eveneens aan armen huisvesting te kunnen bieden. In 1756 werd de aldus verbouwde kapel afgebroken om voor een nieuw gebouw ter huisvesting van de Bank van Lening plaats te maken. Het enige, dat thans nog aan het bestaan van het Schiedamse begijnhof herinnert, is de straatnaam Bagijnhof
Gebruikte literatuur:
P.A. Henderikx, “De oudste bedelordekloosters in het graafschap Holland en Zeeland”(Dordrecht 1977), p. 200; G. van der Feijst, “Geschiedenis van Schiedam “ (Schiedam 1975), p. 50
; C. Hoek, ‘Schiedam. Een historisch-archeologisch stadsonderzoek’ in “Holland. Regionaal- Historisch Tijdschrift” , 7 (1975), nr. 3, zie ook: http://tijdschriftholland.nl/wp-content/uploads/1975-07-02.pdf (05-04-2018), p. 162; I. Finaly en T. Louisse, ’Geschiedenis van de plek en het pand Oude Kerkhof 5’ in “Scyedam”, 37 (2011), nr. 5, zie ook: https://www.hendrickdekeyser.nl/upload/smfiles/SCYEDAM_JRG37_05_DEC_2011.pdf (05-04-2018), p. 144; L. R. de Jong, ‘…. en sindsdien woont God in Nieuwland….’, op website Parochie De Goede Herder - deelgemeenschap Sint Jan de Doper – Visitatie, http://www.sintjan-visitatie.nl/Publicaties/GodinNieuwland.htm (04-04-2018); Artikel ‘Jezusbeeldjes uit het Schiedamse begijnhof’ in “Rijnmond Nieuws” d.d. 2 maart 2016, https://www.rijnmond.nl/nieuws/139317/Jezusbeeldjes-uit-het-Schiedamse-begijnhof (05-04-2018)
Gebruikte websites:
Website Huygens ING, http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Aleid%20van%20Holland (04-04-2018)
ENK Monasticon nummer:
ME-Z010-056
VU Kloosterlijst nummer:
S05