Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) Vestigingsplaats: Zierikzee
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Zierikzee
Datering:
1271 - 1572
Orde of congregatie:
Begijnen
Naam van het klooster:
Begijnhof
Plaatsnaam:
Zierikzee
Provincie:
Zeeland
Parochie:
Zierikzee
Destijds gewest:
Zeeland
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1271
Opheffing/laatste vermelding:
1572
Type:
Hofjes en stiften, v
Geschiedenis:
Het begijnhof te Zierikzee, dat tussen de Lange Sint Jansstraat en de Bagijnestraat lag, werd voor het eerst vermeld in 1271 in een testament van Aleid van Holland als één van de instellingen die door haar bij dit testament werden begunstigd. Dit begijnhof, dat in de veertiende eeuw tot autonome parochie verheven werd, beschikte over een eigen kerk met een eigen priester. Tot het begijnhof behoorden verder een kluis en een infirmerie. In 1322 nam graaf Willem III van Holland, Zeeland en Henegouwen het begijnhof onder zijn bescherming. Hiermee werd voorkomen, dat de maatregelen, waartoe wegens vermeende ketterijen onder de begarden en begijnen tijdens het in 1311/1312 gehouden concilie van Vienne besloten werd, voor de Zierikzeese begijnen gevolgen hadden. Wel werd als voorwaarde gesteld dat de begijnen bij verblijf van de graaf in Zierikzee voor hem, zijn echtgenote en zijn gevolg dan twaalf bedden beschikbaar dienden te houden. In 1458 teisterde een grote brand het zuidelijk deel van de stad. Hierbij liep het begijnhof veel schade op. Vermoedelijk ging de kerk toen grotendeels in vlammen op. Herbouw volgde evenwel. In 1572 viel Zierikzee in handen van de geuzen. De stad ging toen over naar de zijde van Willem van Oranje. Dit betekende het einde van het Zierikzeese begijnhof, dat overigens in 1531 al gedeeltelijk onbewoond was. Omstreeks 1800 werd de toren van de kerk als laatste restant van het begijnhof voor afbraak verkocht. De naam Bagijnestraat, is het enige wat thans nog aan het bestaan van dit begijnhof herinnert
Gebruikte literatuur:
P.A. Henderikx, “De oudste bedelordekloosters in het graafschap Holland en Zeeland”(Dordrecht 1977), p. 200; Registers van de Hollandse grafelijkheid 1299-1345 op website Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, http://resources.huygens.knaw.nl/registershollandsegrafelijkheid/oorkonde/ZE_140 (10-04-2018); Registers van de Hollandse grafelijkheid 1299-1345 op website Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, http://resources.huygens.knaw.nl/registershollandsegrafelijkheid/oorkonde/ZE_555 (10-04-2018); Artikel ‘Begijnhoven’ in “De Faam” van 20 januari 1982, p.13, Artikel ‘Zierikzee van Klooster tot Klooster’ in “De Stem” van 25 oktober 1950, p. 3; B. Blikman-Ruiterkamp, ‘Begijn leefde kuis en vroom’ in “Provinciale Zeeuwse Courant” van 17 mei 2000, p. 53
ENK Monasticon nummer:
ME-Z010-071
VU Kloosterlijst nummer:
Z09