Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Vrouwen van Bethanië Vestigingsplaats: Susteren
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Susteren
Datering:
891 - 1802
Orde of congregatie:
Benedictinessen
Naam van het klooster:
Salvator
Patroonheilige:
Sint Salvator; Sint Petrus en Sint Paulus
Plaatsnaam:
Susteren
Provincie:
Limburg
Parochie:
Susteren
Destijds gewest:
Gulik, eerder Gelre
Bisdom:
Luik
Stichting/eerste vermelding:
891
Opheffing/laatste vermelding:
1802
Type:
Klooster, v
Geschiedenis:
Het rond 700 te Susteren gesticht klooster, waarvan de Utrechtse bisschop Willibrord de eerste abt was en dat een op de regel van Sint Benedictus geschoeid kapittel betrof, zou in 882 door de noormannen verwoest zijn. Uit een oorkonde van 891 blijkt, dat in dat jaar het klooster weer hersteld werd. Toen bevolkten nonnen, die volgens de regel van de Sint Benedictus leefden, het klooster. Bij voormelde oorkonde schonk keizer Arnulf van Karinthië (845-899) het klooster aan de kunstenaar-monnik Siginand, die in de abdij van Prüm verbleef. Enkele jaren later schonk Siginand op zijn beurt het klooster aan de abdij van Prüm, zich het levenslang bezit hiervan voorbehoudend. Koning Swentibold (870/871-900), de onechte zoon van keizer Arnulf, bevestigde deze schenking in 895. Karel de Eenvoudige deed in 916 hetzelfde. Drie dochters van koning Swentibold leefden in de Susterse abdij, waarvan één slechts voor kortere tijd. De leiding van de abdij berustte toen bij Amelberga, de eerste abdis, die in de abdijkerk werd begraven en als heilige vereerd werd. Lange tijd zijn er geen geschreven bronnen meer van en over de abdij voorhanden. Pas in 1312 werd de abdij weer in een akte vermeld, waaruit bleek dat de benedictinessenabdij toen feitelijk als een stift van seculiere kanunnikessen fungeerde. Wanneer de omzetting naar een stift heeft plaatsgevonden, is evenwel niet na te gaan. Het stift liet uitsluitend dames van adel toe, die geen kloostergelofte behoefden af te leggen, persoonlijke bezittingen mochten hebben en meer vrijheid hadden dan nonnen. In 1802, na de inlijving van de Zuidelijke Nederlanden door de Franse Republiek, werd het stift bij arrest van de Franse overheid opgeheven. De meeste stiftsdames waren Susteren al sinds 1794 ontvlucht om er nooit meer terug te keren. Van de middeleeuwse abdij resteert thans nog de in de dorpskern van Susteren gelegen kerk. Deze kerk, die vanaf 1780 ook als parochiekerk fungeerde, werd in de 19e eeuw aan de heilige Amelberga toegewijd
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel III, p. 114; E.M.F. Koch, “De kloosterpoort als sluitpost? Adellijke vrouwen langs Maas en Rijn tussen huwelijk en convent, 1200-1600” (Leeuwarden 1994), p. 28/29; A. Schreuders-Derks en A. Jacobs in "Bedevaartsplaatsen in Nederland deel III", p. 985-1000;
Gebruikte websites:
Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Abdij_van_Susteren (22-02-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-Z011-018
VU Kloosterlijst nummer:
S40