Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Minderbroeders Kapucijnen Vestigingsplaats: Tilburg, Industriestraat 44
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Tilburg, Industriestraat 44
Datering:
1944 - 1950
Orde of congregatie:
Broeders van Amsterdam
Straat:
Industriestraat 44
Plaatsnaam:
Tilburg
Provincie:
Noord-Brabant
Bisdom:
's-Hertogenbosch
Stichting/eerste vermelding:
1944
Opheffing/laatste vermelding:
1950
Activiteiten:
Evacuatieadres
Geschiedenis:
Doordat het in 1944 door de Duitsers gevorderde Sint Vincentiushuis in Nederweert in 1944 door beschietingen door de geallieerden in de vuurlinie kwam te liggen, besloot de Congregatie van de Broeders van Amsterdam de broeders en jongens aan wie dit huis onderdak verschafte elders onder te brengen. De leerplichtige jongens kwamen in Eindhoven terecht. De leerplichtvrije jongens werden in Tilburg in het pand Industriestraat 44 gehuisvest, van waaruit ze in 1950 verhuisden naar Villa Johannahof aan de Koningshoeven in Tilburg, toen duidelijk werd dat het door oorlogsgeweld zwaar beschadigde Sint Vincentiushuis niet meer zou worden opgebouwd.
Gebruikte literatuur:
Bijdrage kloosterarchivaris n.a.v. inventarisatie medio juli 2008; E. Boerrigter, “In smarten geboren… Geschiedenis van een Broederscongregatie” (Amsterdam 1985), p.272/274; J. Derks, A.Th. Mertens en T. Rammelt, “Eeuwige jeugd. Een feestelijke uitgave over jongens , mannen en mannenbroeders bij het eerste eeuwfeest der Congregatie van de Broeders van Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten” (Amsterdam 1951), p.46
ENK Monasticon nummer:
MON-B002-024