Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Clarissen-Coletinen Vestigingsplaats: Heesbeen
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Heesbeen
Datering:
1361 - 1384
Orde of congregatie:
Cisterciënzerinnen
Naam van het klooster:
Nieuw-Mariëndaal
Patroonheilige:
Onze Lieve Vrouw
Plaatsnaam:
Heesbeen
Provincie:
Noord-Brabant
Parochie:
Heesbeen
Destijds gewest:
Holland
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1361
Opheffing/laatste vermelding:
1384
Type:
Klooster, v
Geschiedenis:
In 1361 doteerde Machteld van Oudheusden, weduwe van ridder Herbern van Riede, baljuw van Zuid-Holland, goederen om te Heesbeen, even ten westen van Heusden, een nonnenklooster te stichten. Al in 1359 gaf hertog Albrecht van Beieren, graaf van Holland, aan deze plannen zijn goedkeuring. Onderhavig klooster, dat in de cisterciënzer orde werd opgenomen, was een dochterstichting van de adellijke zusterabdij Mariëndaal te Zuilen bij Utrecht en verklaart de naamgeving van het klooster in Heesbeen, dat Nieuw-Mariëndaal heette. Vanuit eerdergenoemde abdij Mariëndaal werd Nieuw-Mariëndaal voorzien van zusters en een abdis, maar van een bloeiende kloostergemeenschap is echter nimmer sprake geweest. Na Machtelds dood ontstond er onder haar erfgenamen onenigheid over de schenkingen die Machteld aan het klooster gedaan had. Willem van Cronenburch, slotvoogd van Heusden, wist de erfgenamen evenwel tot billijkheid te stemmen. De gedane schenking van Mechteld werd aangewend om in 1382 het mannenklooster Mariënkroon binnen de stad Heusden te stichten. De nonnen van Nieuw-Mariëndaal keerden daarop naar abdij Mariëndaal te Zuilen terug
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel III, p. 62 en 67; H. Engen en G. Verhoeven: "Monastiek observantisme en Moderne Devotie in de Noordelijke Nederlanden" (Hilversum 2008), p. 107-109; Handschrift over de geschiedenis van het dorpje Heesbeen vermoedelijk opgesteld door Mr. J.H. v. Heurn, gepubliceerd in het “Nieuwsblad Het Land van Heusden en Altena de Langstraat en de Bommelerwaard”, 21 juni 1948, p. 4; L.H.C. Schutjes: “Geschiedenis van het bisdom s’ Hertogenbosch” (Sint Michielsgestel 1873), p. 74
ENK Monasticon nummer:
ME-Z202-017
VU Kloosterlijst nummer:
H49