Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Ursulinen van Bergen Vestigingsplaats: Amsterdam, Jodenbreestraat 164
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Amsterdam, Jodenbreestraat 164
Datering:
1969 - 2010
Orde of congregatie:
Franciscanen
Naam van het klooster:
Mozeshuis
Straat:
Jodenbreestraat 164
Postcode:
1011 NS
Plaatsnaam:
Amsterdam
Provincie:
Noord-Holland
Bisdom:
Haarlem
Stichting/eerste vermelding:
1969
Opheffing/laatste vermelding:
2010
Geschiedenis:
Nadat hun middeleeuws klooster in Amsterdam, dat een terrein begrensd door de Kloveniersburgwal, Molensteeg, Oudezijds Achterburgwal en Barndesteeg besloeg, bij de Alteratie van Amsterdam in 1578 opgeheven werd en de franciscanen uit de stad verbannen werden, kochten zij in 1641 in Amsterdam het huis “Moyses” in de Breestraat, de tegenwoordige Jodenbreestraat. Omdat dit huis, dat als schuilkerk in gebruik genomen werd, al spoedig te weinig ruimte bood, werd onder meer het aangrenzende pand “Aaron” aangekocht. Hier verrees toen een nieuwe ruimere, aan de franciscaner heilige Antonius van Padua toegewijde schuilkerk, die in de volksmond onder de naam Mozes en Aäronkerk bekend stond. Doordat deze schuilkerk in de eerste helft van de 19e eeuw niet alleen te krap maar ook bouwvallig bleek, werd op de plek van deze schuilkerk een nieuwe kerk, de huidige Mozes en Aäronkerk, gebouwd. Bij deze kerk verrees eveneens een bij deze kerk behorende pastorie, waar tevens een communiteit van franciscanen gehuisvest was. In verband met de bouw van de verkeerstoegang naar de IJtunnel moest deze pastorie echter het veld ruimen. Ter vervanging daarvan werd aan de Jodenbreestraat, aan de andere kant van de Mozes en Aäronkerk, het Mozeshuis gebouwd, dat behalve als pastorie ook als huisvesting voor een kleine communiteit van franciscanen dienst ging doen. In 2010 besloot het provinciaal kapittel van de orde van de minderbroeders franciscanen deze communiteit op te heffen. Vanaf september 2014 is het Mozeshuis met de Mozes en Aäronkerk in gebruik bij de Gemeenschap Sant'Egidio, die daarmee voor gebed en inzet voor armen, met name voor daklozen, kinderen en ouderen, in het hart van Amsterdam een vaste basis heeft
Gebruikte literatuur:
E. Verheggen, ‘Gebed en diaconie’ in “Franciscane.nl”, 9 (2014), nr. 6, p. 3; F. Gerritsma, ‘Franciscanen, Jodenbreestraat Amsterdam’ in”Het Groene Licht”, nr. 2, 17-02-2008, Persbericht: ‘Franciscanen sluiten communiteiten in Leiden en Amsterdam’ , http://knr.nl/UserFiles/File/web%20teksten/persbericht%20sluiting%20communiteiten.pdf (17-03-2021)
Gebruikte websites:
Website Erfgoedvereniging Heemschut, https://www.heemschut.nl/nieuws/actueel/bericht/mozeshuis-te-amsterdam-aangewezen-tot-gemeentelijk-monument (16-03-2021); Website Ons Amsterdam, https://onsamsterdam.nl/moyses-aaron (16-03-2021); Website Minderbroeders- Franciscanen, https://www.franciscanen.nl/nieuws/actueel/294220143/mozeshuis-amsterdam-voor-santegidio (16-03-2021); Website Minderbroeders- Franciscanen, https://www.franciscanen.nl/nieuws/actueel/831291358/franciscanen-voorkomen-faillissement-mozeshuis (16-03-2021); Website Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, http://reliwiki.nl/index.php/Amsterdam,_Waterlooplein_207_-_Mozes_en_Aaron (16-03-2021); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Mozeshuis (16-03-2021)
ENK Monasticon nummer:
MON-P022-002