Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Kruisvaarders van Sint Jan Kloosters in Nederland Vestigingsplaats: Tegelen-Steyl, Sequoiahof
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Tegelen-Steyl, Sequoiahof
Datering:
1882 - 1889
Orde of congregatie:
Kapucijnen
Straat:
Sequoiahof
Postcode:
5935 BZ
Plaatsnaam:
Tegelen-Steyl
Provincie:
Limburg
Bisdom:
Roermond
Stichting/eerste vermelding:
1882
Opheffing/laatste vermelding:
1889
Geschiedenis:
Vanwege het sterk antiklerikale beleid van minister E. Combes, dat in Frankrijk leidde tot het doorvoeren van een drastische scheiding tussen kerk en staat, verlieten zes kapucijnen hun klooster in Crest, een gemeente in het Franse departement Drôme. In Steyl, een dorp behorend tot de tegenwoordige gemeente Venlo, kochten zij in 1882 dichtbij de Maas een landhuis van de familie De Rijk. Voornoemde kapucijnen, die geen Nederlands spraken, leidden een teruggetrokken bestaan in grote armoede. Toen in Frankrijk de antiklerikale politiek even luwde, keerden ze in 1889 terug naar hun klooster in Crest, die op de dag van vandaag nog steeds door de kapucijnen bewoond wordt. Het landgoed in Steyl werd toen gekocht door de Duitse priester en missionaris Arnoldus Janssen aanvankelijk ten behoeve van de door hem opgerichte congregatie van de Dienaressen van de Heilige Geest, ook wel de blauwe zusters of missiezusters van Steyl genoemd
Gebruikte literatuur:
F. Q. Hoebens, “Kloosters in Limburg” (Utrecht 2017), p. 121; S. Derk, ‘VenloVanvruuger: Kapucijnenkerkhof’ in “Venlo Vanbinnen”van 16-07-2020, zie ook: https://venlovanbinnen.nl/historie/venlovanvruuger-kapucijnenkerkhof/ (15-07-2021)
ENK Monasticon nummer:
MON-P023-022