Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Nijmegen, Kerkpad 51
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Nijmegen, Kerkpad 51
Datering:
1934 - 1958
Orde of congregatie:
Kapucijnen
Naam van het klooster:
Rivo Torto
Straat:
Kerkpad 51
Postcode:
6543 XN
Plaatsnaam:
Nijmegen
Provincie:
Gelderland
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1934
Opheffing/laatste vermelding:
1958
Activiteiten:
Cursushuis, landelijke centrale voor de Derde Orde
Geschiedenis:
In Nijmegen in de directe nabijheid van hun klooster aan de Schependomlaan kochten de minderbroeders kapucijnen in 1934 een aan het Kerkpad gelegen, uit 1849 daterend landhuis dat de naam Rivo Torto kreeg. Dit huis ging dienst doen als cursushuis voor tertiarissen en als landelijke centrale voor de Derde Orde. In de oorlogsjaren 1940-1945 kwam het cursuswerk grotendeels stil te liggen in Rivo Torto, dat overigens van ernstige oorlogsschade gespaard bleef. Rivo Torto kreeg na de oorlog diverse andere bestemmingen, totdat het in 1958 door de kapucijnen verkocht werd
Gebruikte literatuur:
J. Jacobs, “In de schaduw van Franciscus. De Nederlandse Minderbroeders-Kapucijnen” (Nijmegen 2016), p. 116/117; S. van der Horst: “Vijfenzeventig jaar minderbroeders kapucijnen in Nijmegen, 1931-2006” (Provincialaat Kapucijnen ’s-Hertogenbosch 2006), p. 27/30/34; Artikel ‘De Witte Villa’ in “De Stenen Bank. Kwartaalblad van de Vereniging Dorpsbelang Hees”, jaargang 6, nr 2; D. Nicolaisen (red.), "Een Veelkleurig Habijt. Kloosters in Nijmegen in de negentiende en twintigste eeuw" (Grave 1989)
ENK Monasticon nummer:
MON-P023-016