Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Ursulinen van de Romeinse Unie Vestigingsplaats: Deventer
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Deventer
Datering:
1206 - 1580
Orde of congregatie:
Norbertijnen
Naam van het klooster:
Bergkerk
Patroonheilige:
Sint Nicolaas
Plaatsnaam:
Deventer
Provincie:
Overijssel
Parochie:
Deventer-Nicolaas
Destijds gewest:
Oversticht
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1206
Opheffing/laatste vermelding:
1580
Type:
Klooster, m
Geschiedenis:
Onbekend is wanneer het norbertijnerklooster de Bergkerk te Deventer als proosdij van het premonstratenzer klooster Varlar in Westfalen gesticht werd. Wel is er een oorkonde uit 1206. Hierin zijn, toen de Deventer stadsparochie in tweeën gesplitst werd, de rechten van de dan pas gewijde Bergkerk, die doordat het aan de H. Nicolaas toegewijd is ook wel Sint Nicolaaskerk genoemd werd, en die van de Sint Lubuïnuskerk nader omschreven. Nadat in 1578 de Staatse troepen Deventer op de Spanjaarden veroverd hadden, volgde in 1580 plundering en verwoesting door de beeldenstormers van kerken en kloosters. Vanaf 1587 kwam Deventer door verraad van de Engelse overste William Stanley echter weer in Spaanse handen. Dit tot slechts 1591 toen na het beleg van Deventer de Spaanse troepen zich aan het Staatse leger overgaven. Kerken en klooster werden geconfisqueerd en uitsluitend de gereformeerde godsdienst werd toegestaan
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel II, p. 46; J. Kuys, “Repertorium van collegiale kapittels in het middeleeuwse bisdom Utrecht “ (Hilversum 2014), p.79; J.F. Benders, “ Bestuursstructuur en schriftcultuur: een analyse van de bestuurlijke verschriftelijking in Deventer tot het einde van de 15e eeuw” (Deventer 2004), p. 36
Gebruikte websites:
Website Historisch Centrum Overijssel, https://historisch-centrum-overijssel.mijnstadmijndorp.nl/collecties/historisch-centrum-overijssel-afbeelding/deventer-brink-met-bergkerk (11-04-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-P033-014
VU Kloosterlijst nummer:
D14