Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Klein Wierum
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Klein Wierum
Orde of congregatie:
Norbertijnen
Naam van het klooster:
Uithof Klooster Palmar
Plaatsnaam:
Klein Wierum
Provincie:
Groningen
Destijds gewest:
Ommelanden
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
De kroniek van de norbertijner abdij Bloemhof te Wittewierum vermeldde in 1216 een uithof van deze abdij ergens bij de Eems. Vermoedelijk betrof het hier de uithof die gelegen was in Klein Wierum, een voormalig gehucht op een wierde aan de zeedijk ten noordoosten van Holwierde, ten noorden van Nansum en ten zuiden van Garbendeweer. Later kwam deze uithof in het bezit van het norbertijner dubbelklooster Porta Sanctae Mariae, dat in Palmar lag, een thans verdwenen gehucht ten noorden van Finsterwolde. Bij de zogeheten Palmzondagvloed van 1446 viel dit klooster ten offer aan de Dollard en werd een jaar later opgeheven. De uithof Klein Wierum, ook wel Claywerum genoemd, verviel toen aan abdij Bloemhof en kwam zo opnieuw in het bezit van deze abdij. Bij de Reductie van Groningen in 1594, toen abdij Bloemhof opgeheven werd, kwam voornoemde uithof in handen van het gewest Stad en Lande
Gebruikte literatuur:
A. Janse, “Kroniek van het klooster Bloemhof Wittewierum” (Hilversum 1991), p. 51/p. 51, voetnoot 210
Gebruikte websites:
Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Klein_Wierum (23-10-2018); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Klooster_Bloemhof (24-11-2018); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Palmaer (24-11-2018); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Kloosters_in_Groningen (24-11-2018)
ENK Monasticon nummer:
ME-P033-042
VU Kloosterlijst nummer:
W27e