Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Kloosterburen
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Kloosterburen
Datering:
1204 - 1594
Orde of congregatie:
Norbertijnen
Naam van het klooster:
Oldeklooster in de Marne
Patroonheilige:
Johannes de Evangelist
Plaatsnaam:
Kloosterburen
Provincie:
Groningen
Parochie:
Kloosterburen (Oldeklooster)
Destijds gewest:
Ommelanden
Bisdom:
Münster
Stichting/eerste vermelding:
1204
Opheffing/laatste vermelding:
1594
Type:
Klooster, m
Geschiedenis:
Oldeklooster in de Marne werd waarschijnlijk in 1175 gesticht als dochterklooster van abdij Mariëngaarde in het Friese Hallum. Dit klooster, dat aan Sint Johannes de Evangelist was toegewijd, stond in Kloosterburen in de provincie Groningen. In 1204 sloot het klooster, dat toen nog een dubbelklooster was, zich aan bij de orde van Prémontré. Aangezien deze orde een strikte scheiding van mannen en vrouwen gebood, werden vermoedelijk de zusters overgeplaatst naar een eveneens in Kloosterburen nieuw gebouwd klooster, dat de naam Nijenklooster in de Marne kreeg. Het grondbezit van Oldeklooster bestond uit 600 hectare cultuurgrond en delen van nabijgelegen kweldergronden. Bij het klooster was de dorpskerk geïncorporeerd. In 1595, na de Reductie van Groningen, werden de kloostergebouwen afgebroken. Alleen de kloosterkerk bleef staan. Het convent zelf was reeds omstreeks 1594 opgeheven
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel II, p. 146; Gemeente De Marne, “Bestemmingsplan kleine kernen” (2004), http://5.22.254.170/DeMarne/plannen/NL.IMRO.16630000kleinekernen-/NL.IMRO.16630000kleinekernen-/t_NL.IMRO.16630000kleinekernen-.pdf, p.18/19; R. Alma, S. Broekhoven, C. Kolman, B. Olde Meierink, R. Stenvert. “Monumenten in Nederland. Groningen” ( Zwolle 1998), p. 147
Gebruikte websites:
Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Oldeklooster_(De_Marne) (26-4-2016); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Kloosterburen (26-4-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-P033-044
VU Kloosterlijst nummer:
O06