Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Lidlum
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Lidlum
Datering:
1182 - 1580
Orde of congregatie:
Norbertijnen
Naam van het klooster:
Mariëndal
Patroonheilige:
Onze Lieve Vrouw
Plaatsnaam:
Lidlum
Provincie:
Friesland
Parochie:
Tzummarum
Destijds gewest:
Friesland
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1182
Opheffing/laatste vermelding:
1580
Type:
Klooster, m
Geschiedenis:
Sibo van Lidlum en Tjalling Benneterp uit Winsum begonnen op de bezittingen van Sibo aan de tussen Oosterbierum en Tzummarum gelegen Kapellewei een leefgemeenschap, die aanvankelijk begeleiding kreeg van de Augustijner koorheren van Ludingakerke. Ontevreden over de patronage door Ludingakerke ging deze leefgemeenschap in 1182 als eerste dochterklooster van Mariëngaarde bij Hallum over naar de orde van Prémontré. Aanvankelijk was dit klooster, dat de naam Mariëndal kreeg, een dubbelklooster. De orde van Prémontré gebood echter een strikte scheiding van mannen en vrouwen. Vandaar dat in 1186 de zusters overgeplaatst werden naar de in Monnikebajum nieuw gestichte nonnenpriorij Sint Michielsberg. Deze priorij bleef in geestelijk en tot het midden van de 15e eeuw ook in vermogensrechtelijk opzicht met Mariëndal één geheel vormen. Onophoudelijke geteisterd door dijkdoorbraken en overstromingen, besloot abt Sibod in 1234 Mariëndal meer landinwaarts te verplaatsen naar een hoger gelegen plek. Het oude klooster werd nadien als agrarische uithof in gebruik genomen. In 1572 plunderden de geuzen het klooster. Daarna bezetten soldaten van Caspar de Robles, de toenmalige stadhouder van Friesland, de kloostergebouwen. In 1580 gingen de bezittingen van Mariëndal over naar de Staten van Friesland, die in het daaropvolgende jaar besloten tot verkoop van restanten van de abdij, die evenwel daarna geheel gesloopt werden. In 1580 beschikte Mariëndal over een grondbezit van meer dan 1.000 ha. Worden daarbij de goederen van de oorspronkelijk met Mariëndal verbonden nonnenpriorij Sint Michielsberg opgeteld, dan komt dit grondbezit uit op bijna 1.600 hectare
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel II, p. 115/184; H.T. M. Lambooij, Proefschrift “Sibrandus Leo en zijn abtenkronieken van de Friese premonstratenzerkloosters Lidlum en Mariëngaarde” (Universiteit Leiden 2008), p. 39/82/87/173; G.J. de Langen en J.A. Mol, ‘De atlassen als bron voor de nederzettingsgeschiedenis’ op website Stichting digitaal Dorpsarchief Tzummarum, http://www.oudtzummarum.nl/html/kloosterlidlumenkloosterbethani%C3%ABtzummarum4783.htm (25-04-2016); J. van Lennep, “De roos van Dekama” (Amsterdam 2003), p. 496; D. A. Wumkus, Proefschrift “Sibrandus Leo’sabtenlevens der friesche kloosters Mariëngaard en Lidlum” (Rijksunversiteit Groningen 1929), p. V
Gebruikte websites:
Website Stichting Digitaal Dorpsarchief Tzummarum, http://www.oudtzummarum.nl/html/kloosterlidlumenkloosterbethani%C3%ABtzummarum3340.htm (25-04-2016); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Klooster-Lidlum (24-04-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-P033-046
VU Kloosterlijst nummer:
T13