Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Lidlum
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Lidlum
Orde of congregatie:
Norbertijnen
Naam van het klooster:
Uithof Abdij Mariëndal Lidlum
Plaatsnaam:
Lidlum
Provincie:
Friesland
Destijds gewest:
Friesland
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
De norbertijnen van abdij Mariëndal hadden een uithof bij Lidlum, thans een dorp in de tegenwoordige Friese gemeente Waadhoeke. Deze uithof deed aanvankelijk dienst als klooster van voornoemde abdij. Onophoudelijk door dijkdoorbraken en overstromingen geteisterd, besloot abt Sibod in 1234 het klooster meer landinwaarts naar een hoger gelegen plek te verplaatsen. Nadien werd het oude klooster in gebruik genomen als agrarische uithof, die ‘Oude Dal’ ging heten
Gebruikte literatuur:
H.Th.M Lambooij, Proefschrift “Sibrandus Leo en zijn abtenkronieken van de Friese premonstratenzerkloosters Lidlum en Mariëngaarde. Een nadere studie, editie en vertaling” (Universiteit Leiden, 2008), zie ook: https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstream/handle/1887/12982/Lambooij.Sybrandus%20Leo.pdf?sequence=1 (23-10-2018), p. 155/157/158; G.J. de Langen en J.A. Mol, ‘De atlassen als bron voor de nederzettingsgeschiedenis’ op website Stichting digitaal Dorpsarchief Tzummarum, http://www.oudtzummarum.nl/html/kloosterlidlumenkloosterbethani%C3%ABtzummarum4783.htm (23-10-2018)
Gebruikte websites:
Website Stinsen en Staten in Friesland, http://www.stinseninfriesland.nl/OudeDalEnStinsLidlum.htm (23-10-2018)
ENK Monasticon nummer:
ME-P033-047
VU Kloosterlijst nummer:
T13h