Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Congregatie der Missie (Lazaristen) Vestigingsplaats: Maarsbergen
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Maarsbergen
Orde of congregatie:
Norbertijnen
Naam van het klooster:
Uithof-Proosdij Abdij Berne
Plaatsnaam:
Maarsbergen
Provincie:
Utrecht
Destijds gewest:
Nedersticht
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
Ridder Folcoldus van Berne en zijn vrouw Bescela van Someren schonken in 1134 aan de abdij van Berne gronden in Maarsbergen. Voor de exploitatie van deze gronden stichtte voornoemde abdij vlakbij de naar de schenker vernoemde Folcoldusheuvel een uithof. Deze uithof, die naast één of meer boerderijen en schuren over een eigen kapel beschikte en waarvan het grondbezit ca. 1.200 ha. groot was, werd al spoedig tot proosdij verheven. Meerdere keren viel de uithof/proosdij aan plundering en brand ten prooi. Na een brand in 1430 werd wederom tot herbouw besloten. Het oudste deel van het huidige huis maakt vermoedelijk deel uit van deze herbouw. In 1623 werden vorenbedoelde bezittingen door de Staten van Holland en West-Friesland geconfisqueerd. In 1656 ging het landgoed in particuliere handen over
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel II, p. 118; M. Andrlik en A.M.C. van Rooij – van Wijngaarden, “Buitens op de Heuvelrug: Beleidskader voor historische landgoederen en buitenplaatsen” (In opdracht van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, 2012), p. 150; H. van den Beld en W. Arendsen, ‘Geloven in Monumenten’ op website Vereniging Maarn-Maarsbergen Natuurlijk, http://www.mmnatuurlijk.nl/chc/omd2005.html (08-04-2016)
Gebruikte websites:
Website UtrechtAltijd, http://www.utrechtaltijd.nl/bekijken/detail/utrechtse-buitenplaatsen_1007048?q=kasteel&All=true&ListType=AsList&page=105 (08-04-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-P033-050
VU Kloosterlijst nummer:
H55j