Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Kloosters in Nederland Vestigingsplaats: Oosterbierum
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Oosterbierum
Orde of congregatie:
Norbertijnen
Naam van het klooster:
Uithof Abdij Mariëndal Lidlum
Plaatsnaam:
Oosterbierum
Provincie:
Friesland
Destijds gewest:
Friesland
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
De norbertijnen van Lidlum hadden een uithof onder Oosterbierum, thans een dorp dat ten noordwesten van de stad Franeker ligt en deel uitmaakt van de tegenwoordige gemeente Waadhoeke. Deze uithof, Koehool geheten, werd omstreeks 1400 door de Schieringers in brand gestoken en werd daarna afgebroken
Gebruikte literatuur:
H.Th.M. Lambooij, Proefschrift “Sibrandus Leo en zijn abtenkronieken van de Friese premonstratenzerkloosters Lidlum en Mariëngaarde” (Universiteit Leiden, 2008), zie ook: https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstream/handle/1887/12982/Lambooij.Sybrandus+Leo.pdf?sequence=1 (24-10-2018), p. 288; J.P. Arend, “Algemeene Geschiedenis des Vaderlands van de vroegste tijden tot heden. Tweede deel: van het jaar 900 tot 1581 na Christus” (Amsterdam 1844), p. 407; Haring Wiegers Steenstra, “Algemeene geschiedenis van Friesland: een volksleesboek, Volume 2” (Minnertsga 1845); S. de Bruin, “Historisch en geographisch woordenboek, Volume 2” (Leiden 1869), p. 711
Gebruikte websites:
Website Oudheidkundige Vereniging Barradeel, https://oudbarradeel.nl/?p=1219 (24-10-2018); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Kloosters_in_Friesland (24-10-2018)
ENK Monasticon nummer:
ME-P033-058
VU Kloosterlijst nummer:
T13g