Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Broeders van Dongen Vestigingsplaats: Pingjum
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Pingjum
Datering:
1266 - 1580
Orde of congregatie:
Norbertijnen
Naam van het klooster:
't Zandt; Vinea Domini
Patroonheilige:
Onze Lieve Vrouw
Plaatsnaam:
Pingjum
Provincie:
Friesland
Parochie:
Pingjum
Destijds gewest:
Friesland
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1266
Opheffing/laatste vermelding:
1580
Type:
Klooster, m
Geschiedenis:
In het buurtschap Strand, ten westen van het dorp Pingjum, werd omstreeks 1266 vanuit abdij Mariëndal te Lidlum het norbertinessenklooster Vinea Domini of Wijngaard des Heren gesticht. Nadat dit klooster in 1287 door storm in de golven verdween, ondernam voornoemde abdij opnieuw een poging om op die plek een klooster te stichten, nu echter een klooster voor norbertijnen. Wegens het overstromingsgevaar kreeg dit klooster in 1509 definitief toestemming van het Hof van Friesland om naar een leegstaand gasthuiscomplex binnen Bolsward te verhuizen, waartoe overigens in 1494 al plannen bestonden. De gronden, die de proosdij bezat en die een oppervlakte van 837 pondemaat (= ruim 300 ha.) beliepen, werden slechts voor een deel door de kloosterlingen zelf bewerkt. Het merendeel van deze gronden werd verpacht. De kerk van Pingjum werd ook na de overplaatsing naar Bolsward door de norbertijnen van onderhavig klooster bediend. In 1561 werd het convent wegens wanbeheer onder abdij Mariëndal gesteld en werd het kloostercomplex ontruimd. Toen in 1580 in Friesland de macht door de calvinisten werd overgenomen, vervielen ook de goederen van vorenbedoelde norbertijnen aan de Staten van Friesland
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel II, p. 35/153; J.A. Mol, ‘Menno Simons als pastoor’ in "Doopsgezinde Bijdragen: Nieuwe reeks nummer 22" (Hilversum 1996), p. 24; J. Lanting, D. Maring-Van der Pers, D. Stapert, M. Van Leusen: "Paleo-Aktueel 14/15, Archeologie in 2002 en 2003" (Eelde 2005), p. 174
Gebruikte websites:
Website: De geschiedenis van Pingjum: 0 – 2000*, https://pingjumgeschiedenis.wordpress.com/nederlands/ (06-04-2016); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Strand_(Friesland) (06-04-2016); Website Wikipedia; https://nl.wikipedia.org/wiki/Kloosters_in_Friesland#Premonstratenzers_of_norbertijnen (06-04-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-P033-064
VU Kloosterlijst nummer:
P02