Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Congregatie der Missie (Lazaristen) Vestigingsplaats: Sint Maartensdijk
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Sint Maartensdijk
Datering:
1411 - 1411
Orde of congregatie:
Reguliere Kanunniken van Sint Augustinus
Naam van het klooster:
Capoenhuis
Patroonheilige:
Sint Martinus
Plaatsnaam:
Sint Maartensdijk
Provincie:
Zeeland
Parochie:
Sint Maartensdijk
Destijds gewest:
Zeeland
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1411
Opheffing/laatste vermelding:
1411
Type:
Klooster, m
Geschiedenis:
In 1411 kreeg Florens van Borselen ā€˛metter zuylen", heer van St. Maartensdijk, toestemming van de bisschop van Utrecht, Frederik van Blankenheim, de door hem in St. Maartensdijk gestichte kapel en vicarie tot een klooster van reguliere kanunniken van Sint Augustinus om te vormen. Hij zegde toen toe 50 Engelse nobels te schenken totdat hij de opbrengst uit het land op het eiland Tholen zou hebben toegewezen, een refectorium te bekostigen, twee altaren in het klooster te stichten en vrijdom van accijns op wijn, bier en andere levensmiddelen te verlenen. Uit voornoemd klooster, dat wellicht niet tot stand gekomen is maar het daartoe uitsluitend tot plannen bleef, zal het Sint-Maartensgodshuis zijn voortgekomen. Dit godshuis was bestemd voor de verpleging van oude, hulpbehoevende mannen, die ook wel kapoenen genoemd werden en waar naar het Sint-Maartensgodshuis ook wel Kapoenhof genoemd werd. De kapel, die aan het Sint-Maartensgodshuis verbonden was, heeft er tot het begin van de 18e eeuw gestaan
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, Deel II, p. 118; J.P.B. Zuurdeeg, 'Het Kapoenhof te St.-Maartensdijk' in "Mehalennia", 71 (1988), p. 2; Gemeentearchief Tholen: Handschriftencollectie ca 1620 - 2008, p. 43
Gebruikte websites:
Website Gemeentearchief Tholen, https://archieftholen.nl/sint-maartensdijk (09-10-2017); Website Encyclopedie van Zeeland, https://encyclopedievanzeeland.nl/St._Maartensdijk (09-10-2017)
ENK Monasticon nummer:
ME-P041-054
VU Kloosterlijst nummer:
S21