Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Zusters van Liefde (Tilburg) Vestigingsplaats: Rossum
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Rossum
Datering:
1438 - 1572
Orde of congregatie:
Seculiere kanunniken
Naam van het klooster:
St.Maarten-kapittel
Patroonheilige:
Sint Maarten
Plaatsnaam:
Rossum
Provincie:
Gelderland
Parochie:
Rossum
Destijds gewest:
Gelre
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1438
Opheffing/laatste vermelding:
1572
Type:
Kapittel, m
Geschiedenis:
Hoewel voor het eerst vermeld in 1275-1280, moet de parochiekerk in Rossum, die aan Sint Maarten toegewijd was, uit een aanmerkelijk vroegere periode dateren. In 1438 stichtte heer Johan van Rossum een aan deze kerk verbonden kapittel. De goedkeuring, die de proost-aartsdiaken van Arnhem aan dit kapittel hechtte, werd vastgelegd in een akte, waarin de stichting met nadere bepalingen voor de kanunniken werd opgenomen. Onder voorwaarde van betaling van een jaarlijks bedrag genoot het kapittel exemptie van aartsdiaconale rechtsmacht. Voor het verheffen van onderhavige parochiale kerk tot kapittelkerk vroeg voornoemde Johan van Rossum pas in 1520 aan het Utrechtse Domkapittel toestemming. Of die toestemming toen is verleend, is niet bekend. Het kapittel omvatte acht prebenden, ter begeving waarvan de heer van Rossum zich het recht voorbehield. In 1572 werd Zaltbommel door de watergeuzen onder leiding van Dirck van Haeften ingenomen. Dit leidde al spoedig in de Bommelerwaard tot verdrijving van de roomse geestelijken en tot een verbod op de uitoefening van de katholieke zielzorg. Waarschijnlijk omstreeks die tijd werd het Rossumse kapittel opgeheven. De middeleeuwse Sint Maartenskerk werd in verband met de aanleg van fortificaties in 1599, op de tufstenen toren na, afgebroken
Gebruikte literatuur:
J. Kuys, “Repertorium van collegiale kapittels in het middeleeuws bisdom Utrecht” (Hilversum 2014), p. 253/254; A.J. Maris, ‘Vorming van kapittelen van seculiere kanunniken in Gelderland voor de Reformatie’ in “Nedelandsch Archievenblad”, 1 november 1966, zie ook: https://kvan.courant.nu/issue/NAB/1966-11-01/edition/0/page/57?query=kapittel%20Nederhemert&sort=relevance (03-07-2018)
Gebruikte websites:
Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Hervormde_kerk_(Rossum) (03-07-2018)
ENK Monasticon nummer:
ME-V019-044
VU Kloosterlijst nummer:
Kap43