Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Missionarissen van Afrika (Witte Paters) Vestigingsplaats: Maastricht
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Maastricht
Datering:
1615 - 1632
Orde of congregatie:
Tertiarissen
Naam van het klooster:
Grauwzusters van Tienen
Patroonheilige:
Elisabeth van Thüringen (?)
Plaatsnaam:
Maastricht
Provincie:
Limburg
Parochie:
Maastricht-Johannes
Destijds gewest:
Maastricht
Bisdom:
Luik
Stichting/eerste vermelding:
1615
Opheffing/laatste vermelding:
1632
Type:
Klooster, v
Geschiedenis:
In 1615 werd aan een tiental grauwzusters uit Tienen de zorg opgedragen, die in het op het Vrijthof in Maastricht gelegen Sint Servaasgasthuis met name geboden werd aan pelgrims, die het graf van Sint Servaas bezochten. Op initiatief van het Sint-Servaaskapittel was indertijd dit gasthuis tot stand gekomen, waar overigens ook zieke kanunniken en personeelsleden van dit kapittel voor zorg terecht konden. Nadat Staatse troepen onder leiding van Prins Hendrik Maastricht in 1632 op de Spanjaarden veroverd hadden, moesten de grauwzusters van Tienen plaats maken voor door het Sint Servaaskapittel betaalde lekenverplegers en knechten
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, Deel I, p. 142/143; B. Eggen en T. Jenniskens, ‘Gasthuizen en Pelgrims’ in “Van godshuis naar academisch ziekenhuis. Geschiedenis van het Maastricht Universitair Medisch Centrum” onder hoofdredactie van H. Hillen (Maastricht 2011), zie ook: https://issuu.com/mennoroosjen/docs/van-godshuis-naar-academisch-ziekenhuis-ned/79 (01-02-2019), p. 40-42; Th. Bakker: “Middeleeuwse kloosters in Maastricht” op website Theo Bakker’s Domein, http://www.theobakker.net/pdf/kloosterstricht.pdf (02-02-2019), p. 38-39; P. Doppler, ‘Beknopte geschiedenis der zevenjarige Heiligdomsvaart te Maastricht’ in “De Maasgouw; Limburgs tijdschrift voor Geschiedenis, Taal en Kunst, Jrg. 43 (1923), nr. 7, p. 40; L. van der Leur, ‘Uitbreiding van het gasthuis van St. Servaas te Maastricht in 1639’ in “De Maasgouw; Limburgs tijdschrift voor Geschiedenis, Taal en Kunst, Jrg. 38 (1918), nr. 6, p. 41; J. Eversen,’Kroniek der stad Maastricht van af haren oorsprong tot in Juni van het jaar 1869’ in “De Maasgouw; Limburgs tijdschrift voor Geschiedenis, Taal en Kunst, Jrg. 9 (1887), nr. 29, p. 118
Gebruikte websites:
Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Servaasgasthuis (25-02-2019)
ENK Monasticon nummer:
ME-Z207-903
VU Kloosterlijst nummer:
MN09