Zoeken in collecties

Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Leiden
Datering:
1415 - 1572
Orde of congregatie:
Tertiarissen
Naam van het klooster:
Michael
Patroonheilige:
Sint Michael
Plaatsnaam:
Leiden
Provincie:
Zuid-Holland
Parochie:
Leiden-Onze Lieve Vrouw
Destijds gewest:
Holland
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1415
Opheffing/laatste vermelding:
1572
Type:
Klooster, v
Geschiedenis:
De vroegste vermelding van het Sint Michielsconvent te Leiden, dat tussen de buurten Maredorp en Vrouwenkamp lag, dateert uit 1415. Het convent kreeg een aantal voorrechten van de stad, waaronder het mogen uitoefen van ambachten en het vrijgesteld zijn van alle stadsbelastingen, met uitzondering van de accijnzen. Dat het convent, dat bij het Kapittel van Utrecht aangesloten was, tot de derde orde van Sint Franciscus behoorde werd in 1440 voor het eerst vermeld. Het convent verkreeg van de pastoor van de Onze Lieve Vrouweparochie, waarmee het verbonden was, het recht op een eigen kerk en kerkhof naast verschillende andere rechten. In 1468 werd het kloostercomplex vergroot. Het in de bronnen als rijk vermelde klooster, dat veel van de beeldenstorm in 1566 te lijden had, werd in 1572 opgeheven. Op het voormalig kloosterterrein is thans het Groot Sionshof gelegen
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, Deel I, p. 131, Monasticon Batavum, Supplement, p. 102; K. Goudriaan: ‘De derde orde van Sint Franciscus in het bisdom Utrecht: Een voorstudie’ in “Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis 1” (Hilversum 1998), p. 243
Gebruikte websites:
Website Erfgoed Leiden en Omstreken, https://www.erfgoedleiden.nl/collecties/archieven/archievenoverzicht/ead/xml/eadid/0503 (07-04-2017); Website Stichting Thomas a Kempis 1988, https://thomasakempiszwolle.nl/cms/index.php/thomas-a-kempis/moderne-devotie/316-2016-feb-md-delft.html (09-04-2017)
ENK Monasticon nummer:
ME-Z207-085
VU Kloosterlijst nummer:
L16