Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Ongeschoeide Karmelieten Vestigingsplaats: Maastricht
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Maastricht
Datering:
1200 - 1797
Orde of congregatie:
Tertiarissen
Naam van het klooster:
Maagdendries
Patroonheilige:
HH Andreas en Barbara
Plaatsnaam:
Maastricht
Provincie:
Limburg
Parochie:
Maastricht-Matthias
Destijds gewest:
Maastricht
Bisdom:
Luik
Stichting/eerste vermelding:
1200
Opheffing/laatste vermelding:
1797
Type:
Klooster, v
Geschiedenis:
Het tertiarissenklooster Maagdendries in Maastricht, dat later Sint-Andriesklooster genoemd werd, is ontstaan uit een groep vrome vrouwen, die omstreeks 1200 besloten zich te verenigen om zonder enige kloosterregel hun leven aan God te wijden. Om dat te verwezenlijken lieten zij buiten de stadsmuren van Maastricht aan de noord-westkant op een onbebouwd terrein, in de volksmond “dries” genoemd, een huis met kapel bouwen. Met weven voorzagen zij in hun levensonderhoud en waren ze aangesloten bij het gilde van linnenwevers, ook wel kortspoelders genoemd. In 1439 nam deze gemeenschap de derde regel van Sint Franciscus aan. In 1471 werd de kapel, die bij de verbouwing in 1450 van een nonnengalerij voorzien werd, geconsacreerd en toegewijd aan de heilige Andreas. Sedertdien stond het klooster bekend als het convent van Sint Andries. Waarschijnlijk viel het convent vanaf 1491 rechtstreeks onder het Sint Servaaskapittel. In 1748 liep de kapel waarschijnlijk bij het beleg door de Fransen schade op, die echter in 1780 weer hersteld was. Door de vele belegeringen, die Maastricht moest ondergaan, verviel het klooster steeds meer in armoede. Ook het aantal zusters van het convent nam fors af. Bij de opheffing in 1797 telde de gemeenschap nog maar negen leden. Een gedeelte van het toen door Fransen geconfisqueerde klooster en kerk werd ingericht als militair depot. In 1820 vielen de kloostergebouwen grotendeels aan de slopershamer ten offer. De kapel bleef echter gespaard en doet thans dienst als archiefdepot voor het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, Deel I, p. 140; Monasticon Batavum, Supplement, p. 109; I. van Luijtelaar, Masterscriptie “Colofonconventies in middeleeuwse handschriften uit vrouwenkloosters in de Nederlanden” (Universiteit Nijmegen 2015), p. 28; Th. Bakker, “Middeleeuwse kloosters in Maastricht” op website Theo Bakker’s Domein, http://www.theobakker.net/pdf/kloosterstricht.pdf (02-06-2014), p. 28/29;
Gebruikte websites:
Website De stad Maastricht, http://www.globalxs.nl/home/h/hphhwil/stad/kerken/stakerk.htm (02-06-2014); Website Maatstricht Digitaal, https://www.maastrichtdigitaal.com/statenkwartier/straten-en-pleinen-van-het-statenkwartier/maagdendries (02-06-2014); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Franciscanen_in_Maastricht (03-06-2017)
ENK Monasticon nummer:
NE-Z207-086
VU Kloosterlijst nummer:
M03