Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Brunsum-Rumpen , Prins Hendriklaan 88

Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Brunsum-Rumpen , Prins Hendriklaan 88
Datering:
1919 - Omstreeks 1970
Orde of congregatie:
Lazaristen
Patroonheilige:
Sint Vincentius
Straat:
Prins Hendriklaan 88
Postcode:
6441 AC
Plaatsnaam:
Brunsum-Rumpen
Provincie:
Limburg
Bisdom:
Roermond
Stichting/eerste vermelding:
1919
Opheffing/laatste vermelding:
Omstreeks 1970
Activiteiten:
Rectoraat
Geschiedenis:
In 1919 vestigden de lazaristen zich in Rumpen, eens een zelfstandig dorp, tegenwoordig een wijk in de gemeente Brunssum. Van de Staatsmijnen kregen de lazaristen daar een barak aan de Venweg toegewezen. Door de toestroom van mijnwerkers uit alle streken in binnen- en buitenland kende Rumpen een explosieve bevolkingsgroei. Dat vormde in 1921 voor het bisdom Roermond aanleiding het mijnwerkersrectoraat Rumpen op te richten, waarvan de zielzorg aan de lazaristen toevertrouwd werd. Het rectoraat kende aanvankelijk twee houten noodkerken: het zogenoemde Belgisch Kerkje langs de mijnspoorweg van de staatsmijn Emma naar de staatsmijn Hendrik en het kerkje aan de Venweg, direct ten zuiden van het terrein van laatstgenoemde mijn. In 1924 werd aan de Prins Hendriklaan in Brunssum overgegaan tot de bouw van de Sint Vincentius á Paulokerk. De lazaristen, die in 1922 naar een tweetal woningen aan het Brunssumse Bodemplein verhuisd waren, betrokken toen de pastorie die bij voornoemde kerk verrees. Tussen 1953 en 1955 werd de kerk uitgebreid met de aanbouw van een kinderkapel met souterrainverdieping en een garage. Na sluiting van de staatsmijn Hendrik begin jaren zeventig van de vorige eeuw, vertrokken de lazaristen uit Brunssum
Gebruikte literatuur:
V. Groetelaars, “De geschiedenis van de Nederlanders in de Congregaties der Missie” (Panningen 2014), p. 23-25; Th. Raets, ‘De Staatsmijn Hendrik te Rumpen-Brunssum [slot]” in “Land van Herle “, 2 (2003), p. 79; F. Q. Hoebens, “Kloosters in Limburg” (Utrecht 2017), p. 241; R. Stenvert, Ch. Kolman, S. van Ginkel-Meester, S. Broekhoven, E. Stades-Vischer en J. Venner, “Monumenten in Nederland. Limburg”(Zwolle 2003), zie ook: https://www.dbnl.org/tekst/sten009monu08_01/sten009monu08_01_0030.php (06-02-2021), p. 91
Gebruikte websites:
Website Rijckheyt Centrum voor Regionale Geschiedenis, https://www.rijckheyt.nl/cultureel-erfgoed/kerk-vincentius-%C3%A0-paulo-rumpen (04-02-2021); Website Kerkgebouwen in Limburg, https://www.kerkgebouwen-in-limburg.nl/kerken/rumpen/vincentius-a-paulo (06-02-2021); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Vincentius_a_Paulokerk_(Brunssum) (06-02-2021)
ENK Monasticon nummer:
MON-P018-010