Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Kloosters in Nederland Archiefinventaris Ongeschoeide Karmelieten Vestigingsplaats: Dordrecht
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Dordrecht
Datering:
1410 - 1421
Orde of congregatie:
Reguliere Kanunniken van Sint Augustinus
Naam van het klooster:
Heisterbach
Plaatsnaam:
Dordrecht
Provincie:
Zuid-Holland
Parochie:
Dordrecht (- Nieuwe Kerk?)
Destijds gewest:
Holland
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1410
Opheffing/laatste vermelding:
1421
Type:
Klooster, m
Geschiedenis:
Het klooster Heisterbach, dat tot de orde van Sint Augustinus behoorde, lag ten oosten van Dordrecht in de Groote Waard. Aanvankelijk stond hier een uithof van het cisterciënzerkIooster Sint Pietersdal of Heijsterbach, gelegen aan de Rijn bij Köningswinter. De grond voor deze uithof, die Klein Heisterbach genoemd werd, was in 1203 door graaf Dirk VII van Holland en zijn vrouw Aleide geschonken met de uitdrukkelijke wens dat deze uithof te zijner tijd zou uitgroeien tot een abdij. Zover is het echter niet gekomen. In 1357 werd onderhavig bezit verpacht, terwijl het 35 jaar later verkocht werd aan een handelaar in Rijnwijn. In 1410 kwam het tenslotte in handen van een communiteit van reguliere kanunniken, die er haar klooster vestigde, dat onder de naam Heisterbach bekend stond. Tijdens de Sint Elisabethsvloed in 1421 werd dit klooster door het water verzwolgen. Er verdronken toen 24 kloosterlingen. Zij, die zich wisten te redden, zochten een veilig heenkomen in Dordrecht of in het cisterciënzerklooster Porta Coeli in Haarlem
Gebruikte literatuur:
J. v. Herwaarden, D. de Boer, F. v. Kan, G. Verhoeven, “Geschiedenis van Dordrecht tot 1572” (Hilversum 1996), p. 321; H. Hardenberg, 'De historische betekenis van plaatsnamen' in "Nederlands Archievenblad",  53 (1948-1949), p. 26; James de Fremery, “Cartularium der abdij Mariënweerd” (’s-Gravenhage 1890), p. 414-416; P. Holt, “Schiere monniken en grijze vrouwen” (Budel 2015), p. 271/272
Gebruikte websites:
Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Heysterbach (16-07-2017)
ENK Monasticon nummer:
ME-P041-019
VU Kloosterlijst nummer:
D53