Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Eindhoven, Hoogstraat 301a
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Eindhoven, Hoogstraat 301a
Datering:
1884 - 1980
Orde of congregatie:
Zusters van Liefde (Schijndel)
Naam van het klooster:
Gesticht v.d. Onbevlekte Ontvangenis
Patroonheilige:
H. Maria
Straat:
Hoogstraat 301a
Postcode:
5654 NB
Plaatsnaam:
Eindhoven
Provincie:
Noord-Brabant
Stichting/eerste vermelding:
1884
Opheffing/laatste vermelding:
1980
Activiteiten:
Onderwijs; pension; bejaardenzorg; wijkverpleging; huisvesting seminarie studenten (vanaf 1966); huisvesting contemplatieve groep (vanaf 1969); huisvesting 'Zaoeja' uit Hemelrijken (vanaf 1980); Emmausgroep (vanaf 1981); opvang vluchtelingen, later Stichting Vluchtelingen in de knel (vanaf 1994); kapelgebruik door Grieks Orthodoxe gemeenschap (vanaf 1995); Stichting Hoogstrater Gemeenschap (vanaf 2004)
Geschiedenis:
Pastoor Van Kemenade wilde Schijndelse zusters hebben voor zijn parochie. Na veel correspondentie werd overeengekomen dat er toch zusters uit Schijndel naar Eindhoven kwamen. Van de familie Kerssemakers kreeg de pastoor een flink stuk grond, waar hij een klooster en drie schoollokalen op liet bouwen. Op 15 oktober 1884 heette de pastoor de zusters in Gestel welkom. Op 20 oktober werd reeds met het onderwijs begonnen. Op 25 maart 1885 volgde de opening van het gasthuis. Zowel de mannen- als vrouwenafdeling waren spoedig bezet. Het aantal schoolkinderen bleef groeien en in 1905 werd er op elk lokaal een verdieping gebouwd. De zusters gingen ook in een naburige parochie lesgeven vanuit het klooster in Gestel. In de oude school in Gestel begon met met ULO-onderwijs. Dit werd later Mulo. Vanwege gebrek aan ruimte en onderwijskrachten moest men in 1922 met de Mulo stoppen. Pas in 1926 werden de nieuwe schoollokalen aanbesteed waar men al zo lang op gewacht had. Met het 25-jarig bestaan van het klooster kregen de zusters een Grot van Lourdes aangeboden door de schoolkinderen. De zusters gaven ook les aan kinderen van een in de buurt gelegen woonwagenkamp, wat echter ondankbaar werk bleek. In 1930 verrees in de Bennekelstraat een openluchtschool, de eerste in Eindhoven. In de crisisjaren (vanaf 1931) kwamen er elke dag ongeveer 120 kinderen een warme maaltijd gebruiken bij de zusters op het klooster. In 1937 werd er in de H. Hart parochie (Woensel) ook een nieuwe kweekschool gebouwd. De bedoeling was dat deze school bediend zou worden door de zusters van Schijndel. Doordat de pastoors van beide parochies het niet met elkaar eens werden, werd de kweekschool toegewezen aan de Zusters van het H. Hart (zusters van Moerdijk)
Gebruikte literatuur:
PA 2004; Kloosterarchivaris juli 2008; PA 2010; J. Smits: Vademecum, 2010
Opmerkingen:
Onder onderwijs valt: lagere school; kleuterschool; naaischool; ULO (Mulo)
ENK Monasticon nummer:
MON-Z152-013