Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Ferwerd

Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Ferwerd
Orde of congregatie:
Benedictijnen
Naam van het klooster:
Uithoven Klooster Bethanië Ferwerd
Plaatsnaam:
Ferwerd
Provincie:
Friesland
Destijds gewest:
Friesland
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
Het benedictijner dubbelklooster Bethanië te Ferwerd had in dit terpdorp, dat thans als hoofddorp deel uitmaakt van de Friese gemeente Ferwerderadeel, twee uithoven, Munnikhuis en Olde Stins geheten. Uithof Munnikhuis lag naast de Ferwerder kerk, waarvan het patronaatsrecht, waarop ook de in Ferwerd wonende edelman Sibrand Heslinga aanspraak meende te kunnen maken, uiteindelijk aan voornoemd klooster toegewezen werd. Het buitendijks ten noorden van de kerk gelegen land werd vanuit onderhavige uithof door voormeld klooster in eigen beheer uitgebaat
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, Deel III, p. 43; H. Lambooij, J.A. Mol, M. Gumbert-Hepp, P.N. Noomen, “Vitae Abbatum Orti Sancte Marie” (Hilversum 2001), p. 116, P.N. Noomen, “Stinzen in middeleeuws Friesland: een voorlopige inventarisatie” (Hilversum 2009), zie ook: https://www.vanbritsom.com/library/Inventaris%20Friese%20Stinzen.pdf (30-09-2018), p. 16; P.N. Noomen, ‘De ontwikkeling van het parochiewezen in Oostergo in “De Vrije Fries” , 94 (2014), zie ook: https://pure.knaw.nl/ws/files/1420372/VF2014_Noomen.pdf, p. 134/136
Gebruikte websites:
Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Kloosters_in_Friesland (30-09-2018
ENK Monasticon nummer:
ME-P003-026
VU Kloosterlijst nummer:
F01b+F01e