Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Benedictinessen van het H. Sacrament Vestigingsplaats: Gouda
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Gouda
Orde of congregatie:
Dominicanen
Naam van het klooster:
Termijnhuis Klooster Utrecht
Plaatsnaam:
Gouda
Provincie:
Zuid-Holland
Destijds gewest:
Holland
Type:
Termijnhuis, m
Geschiedenis:
In 1407 droeg Harman Dapper, broeder van de predikerorde, zijn huis in Gouda, dat gelegen was aan de Coman Allartsstege, de tegenwoordige Patersteeg, over aan de prior van de Utrechtse dominicanen om dit huis als termijnhuis te gaan gebruiken. In 1471 werd dit huis door voornoemde dominicanen geruild met de Collatiebroeders tegen een huis aan de Spieringstraat, eveneens in Gouda
Gebruikte literatuur:
J. Taal, proefschrift “De Goudse kloosters in de middeleeuwen” (Radboud Universiteit 1960), p. 9/10; S.P. Wolfs, “Middeleeuwse Dominicanenkloosters in Nederland” (Assen 1984), p. 249; Monasticon Batavum, deel II, p. 72; H. van Dolder - de Wit, ‘Goudse kloosters in de Middeleeuwen: Het Collatiehuis aan de Jeruzalemstraat’ in ‘“Tidinge van die Goude, 16 (1998) nr. 3, p. 87; K. Goudriaan, M. Hulshof, A.L. Vervoort m.m.v. J.B. Ibdlings, artikel ‘Rijk liefdewerk in een arme stad’ in “Duizend jaar Gouda: een stadsgeschiedenis” onder redactie van P. Abels, K. Goudriaan, N Habermehl en J. Kompagnie (Hilversum 2002), p. 144; W. Denslagen, ”Gouda” (Zwolle 2001), p. 193
ENK Monasticon nummer:
ME-P012-018
VU Kloosterlijst nummer:
U09c