Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Fraters Maristen Vestigingsplaats: Grave
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Grave
Datering:
1388 - ca. 1575?
Orde of congregatie:
Seculiere kanunniken
Naam van het klooster:
St.Joris-kapittel
Patroonheilige:
St. Joris
Plaatsnaam:
Grave
Provincie:
Noord-Brabant
Parochie:
Grave
Destijds gewest:
Brabant/eerder Gelre, heerlijkheid Cuijk
Bisdom:
Luik
Stichting/eerste vermelding:
1388
Opheffing/laatste vermelding:
ca. 1575?
Type:
Kapittel, m
Geschiedenis:
Aan de hofkapel, behorend bij het kasteel van de heren van Cuijk, dat gelegen was op de plek waar Grave ontstond, werd in 1388 een kapittel verbonden. Bij dit vrij onbeduidende kapittel, dat aan Sint Joris toegewijd werd, was waarschijnlijk de parochiekerk van Vierlingsbeek geïncorporeerd
Gebruikte literatuur:
A.J.A. Bijsterveld, ‘Twee heerlijke kapittels in Rijnland’ in “In de voetsporen van Jacob van Maerlant: liber amicorum Raf De Keyser: Verzameling opstellen over de middeleeuwse geschiedenisen geschiedenisdidatiek” onder redactie van R. Bauer, M. de Smet, B. Meijns en P. Trio (Leuven 2002), p. 207/bijlage 3, p. 34; H.Douma, “De betrekkingen tussen het Land van Maas en Waal en het Rijk van Nijmegen met de stad Grave en het Land van Cuïjk (serie: Maas en Waalse relaties)’ in “Tweestromenland”, 28 (mei 1978), zie ook: http://tweestromenland.com/server/multimediaserve/400/ (25-06-2018), p. 8; H. Douma, ‘De Sint-Elisabethskerk in het stadsbeeld’ in “Restauratiebericht St.-Elisabeth Grave, Informatiebulletin 3”, zie ook: https://www.st-elisabethkerk.nl/wp-content/uploads/PDF/pdf_informatiebulletins/Informatiebulletin_03.pdf (25-06-2018)
Gebruikte websites:
Website Medival Memoria Online (MEMO), https://memodatabase.hum.uu.nl/memo-is/detail/index?detailId=471&detailType=Chapter (25-06-2018)
ENK Monasticon nummer:
ME-V019-022
VU Kloosterlijst nummer:
Kap20