Zoeken in collecties

Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Harreveld, Kerkstraat 51
Datering:
1882 - 1909
Orde of congregatie:
Franciscanen
Straat:
Kerkstraat 51
Postcode:
7135 JJ
Plaatsnaam:
Harreveld
Provincie:
Gelderland
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1882
Opheffing/laatste vermelding:
1909
Activiteiten:
Kleinseminarie, noviciaat
Geschiedenis:
In 1876 namen de wegens Bismarcks Kulturkampf uit Pruissen verdreven franciscanen, die nog in 1870 op de Sint Annaberg in Silezië een gymnasium annex kleinseminarie hadden gesticht, hun toevlucht in Sittard, waar ze in Huize Watersley hun intrek namen. Van daaruit verhuisden ze in 1882 naar Harreveld, waar ze een landhuis kochten, dat in 1805 gebouwd was op de plek, die door sloop van een havezate vrijgekomen was. In dit door onderhavige franciscanen als klooster ingerichte landhuis,werd niet alleen hun gymnasium annex kleinseminarie ondergebracht, maar ook het noviciaat dat tot dan toe in Warendorf gevestigd was. Met name door het als maar groeiend aantal studenten, besloten de franciscanen al in 1904 in Vlodrop tot nieuwbouw over te gaan. Toen daar in 1909 het kloostercomplex Sankt Ludwig gereed kwam, verlieten de franciscanen Harreveld om zich in Vlodrop te vestigen. In 1910 werd het Harrevelder klooster verkocht. In 1911 vestigden de Broeders van Amsterdam er een opvoedingsgesticht waartoe sindsdien het klooster herhaaldelijk verbouwd en uitgebreid werd. In 1970 werd onderhavig kloostercomplex overgedragen aan de Fentrop Stichting, een justitiële jeugdinrichting, die in 1992 de oude internaatsgebouwen binnen de omgrachting liet slopen om deze voor het vestigen van een gesloten afdeling door nieuwbouw te kunnen vervangen
Gebruikte literatuur:
G.J.M. Derks, J.B. Bootsma en R.J.A. Crols, “Cultuurhistorische gebiedsbeschrijving Oost Gelre. Een beeld van ontginningssporen tot wederopbouwarchitectuur” (Arnhem 2006), p. 61; J. L’Ortye, ‘Br. Quintilian Borren OFM, bouwer van de (oude) Bleijerheidse rectoraatskerk’ op website Roerkerken, https://www.roerkerken.nl/wp-content/uploads/2021/02/Quintilian-Borren.pdf (23-03-2021)
Gebruikte websites:
Website Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde, https://www.oudheidkundelichtenvoorde.nl/node/311 (27-03-2021); Website Oudheidkundige Vereniging Harvelt
https://www.okvharvelt.nl/archief/harreveld/ (27-03-2021); Website Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, https://reliwiki.nl/index.php/Harreveld,_Kerkstraat_51_-_Kapel_Internaat_St._Vincentius (37-03-2021); Website Van Batenborgh Stichting, http://www.vanbatenborgh.nl/webexposities/havezate_harreveld (27-03-2021); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Harreveld_(havezate) (27-03-2021)
ENK Monasticon nummer:
MON-P022-040