Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Redemptoristen Vestigingsplaats: Hilmahuis
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Hilmahuis
Orde of congregatie:
Cisterciënzers
Naam van het klooster:
Uithof Gerkesklooster Augustinusga
Plaatsnaam:
Hilmahuis
Provincie:
Groningen
Destijds gewest:
Ommelanden
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
Hilmahuis was een groot agrarisch voorwerk van de cisterciënzers van het Gerkesklooster te Augustinusga. Het lag op de plek van de huidige buurtschap Hilmahuis, dat gelegen is in Langewold, een gebied in het uiterste westen van de provincie Groningen, dat deel uitmaakt van de streek Westerkwartier. Dit voorwerk was vermoedelijk kort vóór 1320 al in bedrijf toen er tussen het Gerkesklooster en de medegeërfden van het nieuwe land onder de uithoven in Langewold een regeling werd getroffen over de grenzen tussen de kloostergoederen en die van de geërfden in Hillamahusum. Het kan niet anders zijn geweest dat één van deze uithoven het voorwerk Hilmahuis was. In een oorkonde uit 1459 heette dit voorwerk “Nye voerwerck”. Het voorwerk van ook het Gerkesklooster, dat op de plek van het huidige dorp Visvliet in eveneens Langewold gelegen was, werd toen “Olde voerwerck” genoemd. Na de Opstand kwam het voorwerk, hoewel het in Groningen lag en daardoor bestuurlijk bij Groningen bleef behoren, aan de provincie Friesland, die het verkocht
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel III, p. 74; J. Mol en J. Zomer, ‘Gerkesklooster en zijn ontginningsactiviteit in Langewold omstreeks 1300’ in “Stad & Lande”, Vol. 2015 nr. 3, p. 30/33/34; J. Zomer, Proefschrift “Middeleeuwse veenontginningen in het getijdenbekken van de Hunze. Een interdisciplinair landschapshistorisch onderzoek naar de paleogeografie, ontginning en waterhuishouding (ca 800 - ca 1500)” (Universiteit Groningen 2016), zie ook: https://www.rug.nl/research/portal/files/35326469/Complete_thesis.pdf (17-11-2018), p. 206
Gebruikte websites:
Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Hilmahuis (29-02-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-P006-037
VU Kloosterlijst nummer:
A59c