Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Hulst

Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Hulst
Orde of congregatie:
Cisterciënzers
Naam van het klooster:
Refugium Abdij van Baudelo
Plaatsnaam:
Hulst
Provincie:
Zeeland
Destijds gewest:
Vlaanderen
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
Het Hof van Baudeloo, gelegen aan de Grote Markt in Hulst, was reeds in de 13e eeuw een refugiehuis van de abdij van Baudeloo. Dit één van de oudste bakstenen gebouwen van Hulst was in vroegere tijden door tuinen omgeven. In 1584 werd het een hospitaal. Van einde 17e eeuw tot 1832 was het in handen van de familie Von Raden. Van 1861 tot 1987 verbleven er franciscanessen. Daarna werd het als muziekschool in gebruik genomen. Verscheidene vorsten verbleven er. Lodewijk van Male, graaf van Vlaanderen, logeerde er in de dagen voor kerstmis 1350. Maximiliaan van Oostenrijk verbleef er in de jaren 1487-1488. Philips de Schone logeerde er tijdens een jachtpartij in 1497. Ook zowel Karel V als Philips II genoten er verblijf
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel III, p. 70; Proefschrift Bartel Bruneel en Bert Bothuyne “De transformaties van de Baudelo-site tussen 1792 en 1830: een onderzoek aan de hand van vier representatieve situaties” (Universiteit Gent, academiejaar 2004/2005), p. 39
Gebruikte websites:
Website Cyclopaedia.net, http://www.cyclopaedia.nl/wiki/Refugiehuis_Baudeloo (29-02-2016); Website Encyclopedie van Zeeland, http://encyclopedievanzeeland.nl/Hulst (29-02-2016); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Abdij_van_Boudelo (29-02-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-P006-042
VU Kloosterlijst nummer:
X05a