Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Maastricht

Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Maastricht
Datering:
1268 - 1796
Orde of congregatie:
Tertianen
Naam van het klooster:
Begaarden
Patroonheilige:
Sint Bartholomeüs enSint Michaël
Plaatsnaam:
Maastricht
Provincie:
Limburg
Parochie:
Maastricht-Onze Lieve Vrouw
Destijds gewest:
Maastricht
Bisdom:
Luik
Stichting/eerste vermelding:
1268
Opheffing/laatste vermelding:
1796
Type:
Klooster, m
Geschiedenis:
In Maastricht zou in 1221 een gemeenschap van bogaarden zijn ontstaan die uit vrome mannen bestond die een godsdienstig leven wilden leiden. Ze droegen geen kloosterhabijt en voorzagen met weven, lakenbereiding, schrijven en boekbinden in hun levensonderhoud. Ook bedelen vormde een bron van inkomsten. Tevens gaven zij tot 1765 onderwijs in Latijn en Nederlands. Sinds omstreeks 1250 woonde de gemeenschap in een huis, dat aan de Witmakersstraat lag. Van het Onze Lieve Vrouw-kapittel kregen zij een kapel ter beschikking. Deze kapel werd tot kerk uitgebreid. Met de werkzaamheden daarvoor werd in 1268 begonnen. De gemeenschap nam de derde regel van Sint Franciscus aan. Of dit in 1346 of in 1359 plaats had, is niet duidelijk. Tevens schaarde het aan de heilige Bartholomeüs en de heilige Michaël toegewijde convent zich in 1447 onder het Kapittel van Zepperen. Het door de broeders verhandelen van door hen vervaardigd textiel bracht hen voortdurend in conflict met het lakenweversgilde, dat tegen de zin van de broeders wist te bereiken dat zij onder de gildebepalingen kwamen te vallen. De pogingen, die de broeders toen ondernamen om daar onder uit te komen, hadden uiteindelijk in de zeventiende eeuw succes. Het convent werd in 1796 opgeheven. Het telde toen nog 15 broeders. Het gehele kloostercomplex werd vervolgens gesloopt om voor woningbouw plaats te maken
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, Deel I, p. 139/140; Monasticon Batavum, Supplement, p. 108; Th. Bakker, “Middeleeuwse kloosters in Maastricht” op website Theo Bakker’s Domein, http://www.theobakker.net/pdf/kloosterstricht.pdf (02-06-2014), p. 15/16; .M.H. Evers, ‘Het Begaarden of bogaardenklooster’ op website Meestreech On Line, http://forum.mestreechonline.nl/forum/mestreech-maastricht/gebouwen-en-infrastructuur-maastricht/kerken-kapellen-kloosters-en-bedevaarten/2668-het-begaarden-of-bogaardenklooster (02-06-2014)
Gebruikte websites:
Website Medieval Memorial Online, http://memodatabase.hum.uu.nl/memo-is/detail/index?detailId=368&detailType=Monastery (02-06-2014)
ENK Monasticon nummer:
ME-P060-007
VU Kloosterlijst nummer:
M10