Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Franciscanessen van Etten Vestigingsplaats: Nieuwstadt
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Nieuwstadt
Datering:
1486 - 1496
Orde of congregatie:
Sepulcrinessen
Naam van het klooster:
Bethlehem
Patroonheilige:
Onze Lieve Vrouw
Plaatsnaam:
Nieuwstadt
Provincie:
Limburg
Parochie:
Nieuwstadt
Destijds gewest:
Gelre
Bisdom:
Luik
Stichting/eerste vermelding:
1486
Opheffing/laatste vermelding:
1496
Type:
Klooster, v
Geschiedenis:
In 1486 werd in Nieuwstadt door Jan van Abroek, stichter en prior van de H. Grafpriorij te Sint-Odiliënberg, het klooster gesticht van de sepulcrinessen, die tot de Orde van het Heilig Graf van Jeruzalem behoorden. Dit klooster, dat Bethlehem heette, werd bevolkt door zusters uit het sepulcrinessenklooster Onze Lieve Vrouw van Jeruzalem te Kinrooi. Onder priorin Jeanne Scats werd in 1496 het Nieuwstadtse convent, dat toen 14 zuster telde, overgebracht naar het van de cellieten gekochte klooster Sainte-Elisabeth des Bons Enfants in Luik. Eveneens in 1496 verhuisde naar dit klooster ook het sepulcrinessenconvent Gartzen Sint-Antonii te Entzen bij Euskirchen in Duitsland. Dit echter met een onderbreking in 1507, toen dit convent gedurende enkele maanden in het klooster van de sepulcrinessen in Henegouw onder Hasselt onderdak vond. Een voorwaarde was, dat in het klooster in Luik slechts een convent mocht worden gehuisvest, dat nimmer niet meer dan 25 leden telde
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel II, p. 135; P.C. Molhuysen en P.J. Blok, “Nieuw Nederlandsch biografisch woordenboek. Deel 1” (Leiden 1911), p. 15; M. Hereswitha, ‘L'obtuaire des sépulcrines de Sainte-Elisabeth des Bons Enfants a Liège (1509-1798) in “Bulletin de l’Institut Archéologique Liégeois” (Luik 1978), p. 56/57/57 voetnoot 1/58/108 voetnoot 2; Th. Bakker, “Middeleeuwse kloosters in Maastricht” op website Theo Bakker’s Domein, http://www.theobakker.net/pdf/kloosterstricht.pdf (22-12-2016), p. 40
Gebruikte websites:
Website van de Kanunnikessen van het Heilig Graf van Priorij Thabor te Sint-Odiliënberg (Limburg), http://www.priorijthabor.nl/2-4-jan-van-abroek/ (22-12-2016); Website Wikipedia, https://fr.wikipedia.org/wiki/Patrimoine_religieux_de_Li%C3%A8ge (22-12-2016); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Bonnefantenklooster_(Maastricht) (22-12-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-Z206-001
VU Kloosterlijst nummer:
N10