Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Franciscanessen van Heythuysen Vestigingsplaats: Oisterwijk
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Oisterwijk
Datering:
1539 - 1725
Orde of congregatie:
Begijnen
Naam van het klooster:
Het Maagdenhuis
Plaatsnaam:
Oisterwijk
Provincie:
Noord-Brabant
Stichting/eerste vermelding:
1539
Opheffing/laatste vermelding:
1725
Geschiedenis:
Omstreeks 1500 ontstond de "Oisterwijkse Kring", een beperkte groep van semi-religieuze vrouwen. De centrale figuren waren de mystica Maria van Hout en de anonieme schrijfster van "Die Grote Evangelische Peerle". Hun levenswijze en inspiratiebronnen waren nog middeleeuws gekleurd. Uit de vruchtbare samenwerking met onder andere de Keulse kartuizers ontstond de Oisterwijkse Kring. Die leidde naar een hoogtepunt van de Nederlands-Rijnlandse mystiek aan het begin van de 16de eeuw. Tussen 1539 en 1545 verloor die beweging haar vitaliteit.
De ongeregelde leefwijze van die vrome vrouwen werd "geinstitutionaliseerd". Zij konden voortaan beschikken over een woning in Oisterwijk, het Maagdenhuis, en zouden leven volgens een regel. Vervolgens zwermden de leden van de Oisterwijkse Kring uit naar meer bezielende oorden, zoals Leuven. Op internationaal vlak was de betekenis van de Oisterwijkse Kring in de Contrareformatie uitgespeeld. De nieuwe generatie zusters in het Maagdenhuis haalde niet meer het vroegere spirituele niveau en sloeg de richting in van een vroegmoderne actieve congregatie. De woelige tijden op sociaal-economisch, politiek en godsdienstig gebied hebben het religieuze leven in het Oisterwijkse Maagdenhuis grondig beinvloed. In 1652 trok een aantal zusters naar het Belgische Duffel, waaruit het Convent van Betlehem is gegroeid. Het Oisterwijkse Maagdenhuis leidde een sluimerend bestaan tot 1725.
Gebruikte literatuur:
Timmermans, R., Het Convent van Betlehem : een half millenium vrouwelijke spiritualiteit en bedrijvigheid, Convent van Betlehem 2000, p.21-73 // Lenting, H., Ich anfangen eyn neuwe leven : spirituele omvorming in de brieven van Maria van Hout, doctoraalscriptie Theologische Faculteit Tilburg 1995, p.1-19
ENK Monasticon nummer:
MON-Z010-003