Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Franciscanessen van Aerdenhout Vestigingsplaats: Palmar
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Palmar
Datering:
1204 - 1447
Orde of congregatie:
Norbertijnen
Naam van het klooster:
Porta Sanctae Mariae
Plaatsnaam:
Palmar
Provincie:
Groningen
Parochie:
Palmar
Destijds gewest:
Ommelanden
Bisdom:
Münster
Stichting/eerste vermelding:
1204
Opheffing/laatste vermelding:
1447
Type:
Klooster, m/v
Geschiedenis:
In het verdwenen gehucht Palmar, dat ten noorden van Finsterwolde lag, werd in 1204 vanuit het in Hesel in Oost-Friesland gelegen klooster Barthe een norbertijner dubbelklooster gesticht dat de naam Porta Sanctae Mariae kreeg. Dit klooster, dat als een van de belangrijkste centra van het verdronken Reiderland gold, verkreeg in 1256 van de benedictijnerabdij in Werden aan de Ruhr het patronaatsrecht over de kerk van het omstreeks 1500 verdronken dorp Reide. Een jaar na de Palmzondagvloed van 1446, waarbij het klooster ten offer viel aan de Dollard, werd het convent opgeheven en werden de goederen verdeeld. De kloostergebouwen en de omliggende landerijen vervielen, evenals de voorwerken te Finsterwolde en Klein Wierum aan het norbertijner klooster Bloemhof in Wittewierum. Het in het Oost-Friese Groothusen gelegen landgoed Bonenborch verviel aan het norbertijner dubbelklooster Bonifatius in Dokkum, dat het doorverkocht aan het eveneens in Oost-Friesland gelegen norbertijner klooster Langen. De conventualen van klooster Palmar vertrokken naar het Dokkumse Bonifatius klooster, terwijl de achterblijvende bewoners voortaan onder klooster Bloemhof vielen. Omstreeks 1520 verdwenen de resten van Palmar voorgoed in de golven van de Dollard
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel II, p. 153; H. Lambooij, “Sibrandus Leo en zijn abtenkronieken van de Friese premonstratenzerkloosters Lidlum en Mariengaarde” (Hilversum 2008), p. 242/ 242 voetnoten 1 en 2; Gemeente Oldambt, “Nota Archeologie en Beleidskaart Archeologie” op website Gemeente Oldambt, https://www.gemeente-oldambt.nl/sites/default/files/nota_archeologie_oktober_2010.pdf (28-04-2016), p. 17
Gebruikte websites:
Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Palmaer (28-04-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-P033-063
VU Kloosterlijst nummer:
P01