Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Schoonhoven
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Schoonhoven
Datering:
1395 - 1587
Orde of congregatie:
Duitse Orde (m)
Plaatsnaam:
Schoonhoven
Provincie:
Zuid-Holland
Parochie:
Schoonhoven
Destijds gewest:
Holland
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1395
Opheffing/laatste vermelding:
1587
Type:
Klooster, m
Geschiedenis:
De commanderij van Schoonhoven werd in 1395 gesticht. Deze commanderij was de laatste vestiging van de Duitse Orde in de Nederlanden en ressorteerde onder de balije van Utrecht. In voormeld jaar schonk Gwijde II van Blois aan de Duitse Orde het patronaatsrecht van de Grote Kerk te Schoonhoven met al haar aanhorigheden, waaronder de kapel van het Heilig Kruis, die buiten de Beckevaartspoort (later de Kruispoort) lag. In 1397 bevestigde Hertog Albrecht van Beieren deze gift. In 1578 werd het commandeurshuis, dat in de Koestraat tegenover de Grote Kerk stond, door de stad Schoonhoven in bezit genomen en tot woonhuis van de predikant bestemd. Hiermee kwam een eind aan het feitelijk bestaan van de commanderij van Schoonhoven
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel II, p. 171; J.C. Visser / Th.M. Elsing / P.A. Henderikc / JG. Wegner, “Historische stedenatlas van Nederland: Aflevering 5 Schoonhoven en Nieuwpoort” (Delft 1990), zie ook: file:///C:/Users/Be4All/Downloads/7090-1289.pdf ((06-06-2016), p. 12; H.A.Verhoef: “Charters welke betrekking hebben op Schoonhoven en omgeving, 1232-1633” op website Hollandse Genealogische Databank, http://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=2708&type=source (06-06-2016)
Gebruikte websites:
Website Ridderlijke Duitsche Orde (RDO) Balije van Utrecht, http://rdo.jeffderby.com/commanderij/De_commanderij_van_Schoonhoven (31-05-2016); Website Historische Vereniging Schoonhoven, http://historischeverenigingschoonhoven.nl/werkgroepen/werkgroep-zilverstad/ (06-06-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-V018-020
VU Kloosterlijst nummer:
S12