Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Franciscanessen van Heythuysen Vestigingsplaats: Venray
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Venray
Datering:
1450 - 1470
Orde of congregatie:
Reguliere Kanunniken van Sint Augustinus
Naam van het klooster:
Bethlehem
Patroonheilige:
Onze Lieve Vrouw
Plaatsnaam:
Venray
Provincie:
Limburg
Parochie:
Venray
Destijds gewest:
Gelre
Bisdom:
Luik
Stichting/eerste vermelding:
1450
Opheffing/laatste vermelding:
1470
Type:
Klooster, m
Geschiedenis:
In Oostrum, een kerkdorp van de gemeente Venray, stond het klooster Bethlehem. Dit klooster werd in 1450 door ridder Jan van Broeckhuysen, heer van Geijsteren, gesticht alvorens hij naar het Heilige Land vertrok. De eerste bewoners van het klooster waren reguliere kanunniken, die volgens de regel van Sint Augustinus leefden en afkomstig waren uit het klooster van Gaesdonck nabij Goch in Duitsland. Als nasleep van een veldslag, waarbij in de oorlog tussen het Hertogdom Gelre en de omringende staatjes Johan I van Kleef Gelre binnenviel, vertrokken de kanunniken in 1470 naar Straelen in Duitsland. Hun klooster daar kreeg de naam Mariensande. Het verlaten klooster in Oostrum werd in 1474 betrokken door zusters, die uit het in Noord-Limburg gelegen dorp Well afkomstig waren en die ook, waarschijnlijk als conversinnen, de regel van Sint Augustinus volgden
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, Deel II, p. 148/149; P.C. Molhuysen en P.J. Blok (red.), “Nieuw Nederlandsch biografisch woordenboek. Deel 8” (Leiden 1930), zie ook: http://www.dbnl.org/tekst/molh003nieu08_01/molh003nieu08_01_0323.php (15-10-2017), p. 221
Gebruikte websites:
Website Instituut Meertens, http://www.meertens.knaw.nl/bedevaart/bol/plaats/586 (16-10-2017); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Klooster_Bethlehem_(Oostrum) (15-10-2017); Website Wikipedia, https://de.wikipedia.org/wiki/Kloster_Mariensande (14-11-2017)
Opmerkingen:
Dit klooster werd ook wel Klooster Oostrum genoemd
ENK Monasticon nummer:
ME-P041-062
VU Kloosterlijst nummer:
V11