Zoeken in collecties

Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Everswolde
Orde of congregatie:
Cisterciënzers
Naam van het klooster:
Uithof St. Bernardusabdij Aduard
Plaatsnaam:
Everswolde
Provincie:
Drenthe
Destijds gewest:
Oversticht
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
De Sint Bernardusabdij te Aduard bezat een uithof, Everwolde geheten, die deze uithof als turfontginnings- en verzamelcentrum in gebruik had. De uithof, die al in een oorkonde uit 1262 werd genoemd, lag aanvankelijk bij de noordgrens van het Anloërveen, ten westen van de Hunze, maar werd verplaatst toen voornoemde abdij het hele Zuidlaarderveen aankocht. Abt Geyko (1262-1268) liet er een kapel bouwen. Deze kapel werd toegewijd aan de Heilige Bernardus, patroonheilige van de abdij, waardoor de uithof de naam "Hortus sanctie Bernardi” ofwel “Tuin van de Heilige Bernardus” kreeg. In de bezitslijst van 1295 van de Sint Bernardusabdij werd de uithof echter “Adwerder Hoff” genoemd
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel III, p. 42; J.A.Mol, J v. Moolenbroek en J.Loer: "De abtenkroniek van Aduard: studies, editie en vertaling" (Hilversum 2010), p. 187
Gebruikte websites:
Website Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven, http://www.groningerarchieven.nl/historie/gdw/2aduard-drenterwolde-en-de-hunze/24interpretatie (24-02-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-P006-018
VU Kloosterlijst nummer:
F04b