Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Venlo
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Venlo
Datering:
1486 - 1578
Orde of congregatie:
Sepulcrijnen
Naam van het klooster:
Trans Cedron
Plaatsnaam:
Venlo
Provincie:
Drenthe
Parochie:
Venlo
Destijds gewest:
Gelre
Bisdom:
Luik
Stichting/eerste vermelding:
1486
Opheffing/laatste vermelding:
1578
Type:
Klooster, m
Geschiedenis:
In een huis in Venlo, 'Robbenhuyss' genaamd, woonden al in 1486 een uit Maastricht afkomstige gemeenschap van cellebroeders. Zij zouden naar Venlo gekomen zijn om hier pestlijders te verplegen. In 1487 werd er Op De Weide een nieuw huis voor de broeders gebouwd, dat “Trans Cedron” (letterlijk vertaald: over de beek) werd genoemd en dat door de sepulcrijnen uit Sint Odiliënberg omgevormd werd tot een klooster van hun orde, de orde van het Heilig Graf van Jeruzalem, een geestelijke ridderorde die uit de tijd van de kruistochten stamde. In 1578, tijdens de Staatse bezetting, verlieten de sepulcrijnen dit klooster. In 1599 namen de uit Genooi verdreven zusters van Catharinadal het in gebruik. In 1618 lieten de zusters op de plaats van het bestaande kloostercomplex een nieuw, groter klooster bouwen, terwijl ze in 1614 overgingen naar de orde der annunciaten. In 1797 verlieten de zusters het klooster mede onder druk van Franse revolutionaire machthebbers, die het in die tijd in Venlo voor het zeggen hadden. De gebouwen kwamen toen in particuliere handen. In 1879 werd het complex gekocht door Duitse Dominicanen, die wegens Bismarcks Kulturkampf Düsseldorf waren ontvlucht. In de Tweede Wereldoorlog werd het gehele complex bij bombardementen verwoest
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel II, p. 195; F. Hermans: “Historische stedenatlas van Nederland: Aflevering 6 Venlo” (Delft 1999), p. 36/44/49/50/56/71/73/97; LEM Historische encyclopedie Venlo, zie ook website Gemeentearchief Venlo, http://archief.venlo.nl/ikzoek/archieven/Paginas/Zoeken.aspx?mistart=8&mivast=120&mizig=120&miadt=120&milang=nl&misort=last_mod%7Cdesc&miview=ldt&mizk_alle=klooster (21-09-2016)
Gebruikte websites:
Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Trans-Cedron (21-09-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-P058-004
VU Kloosterlijst nummer:
V09