Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Baflo
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Baflo
Orde of congregatie:
Benedictijnen
Naam van het klooster:
Uithof Klooster Selwerd Groningen
Plaatsnaam:
Baflo
Provincie:
Groningen
Destijds gewest:
Ommelanden
Type:
Uithof, m/v
Geschiedenis:
In 1408 had de bisschop van Munster een hof in eigendom in Rasquert bij Baflo, thans een dorp in de gemeente Winsum in de provincie Groningen. Deze hof, die uit een herenhoeve met daarvan afhankelijke boerenhoeven bestond, werd in 1302 verpacht aan de abt van het bij de stad Groningen gelegen benedictijner dubbelklooster Selwerd. Het vruchtgebruik van dit hof was later in handen van de familie Huusman, ook genaamd de Vries. Toen in 1454 de hof door de dood van pachters vrijgekomen was, werd het vruchtgebruik daarvan gegund aan Magister Anthonius, persona te Baflo, en aan de toen tien jaar oude Rudolf Huusman, later bekend als Agricola. Deze Rudolf nu, was de zoon van Hendrik Vries, de toenmalige abt van Selwerd, die eerder hoogleraar in Keulen en pastoor en “persona” in Baflo geweest was voordat hij tot abt van Selwerd werd gekozen. De bisschop van Munster, waarmee klooster Selwerd de nodige betrekkingen onderhield, beijverde zich samen met abt Hendrik om ten aanzien van de kloostergemeenschap van Selwerd hervormingen door te voeren. Ter ondersteuning daarvan schonk de bisschop onderhavige hof te Baflo aan klooster Selwerd. Genoemde Anthonius en Rudolf Huusman behielden toen evenwel het vruchtgebruik daarvan. Met deze Anthonis trof abt Hendrik een regeling omtrent de opvolging in rechten. Mocht Rudolf sterven dan zou Hendrik in zijn rechten treden. Wanneer Anthonius gestorven is, is niet bekend evenmin door wie Anthonius' rechten op de hof te Baflo overgenomen zijn. Rudolf stierf in 1485, vijf jaar nadat abt Hendrik was overleden. Klooster Selwerd trad toen terstond in alle rechten van het vruchtgebruik en kwam de hof te Baflo in volle eigendom van het klooster, dat daarin door paus Innocentius VII in 1486 bevestigd werd
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel III, p. 48/49; Obe Postma, “Veld, huis en bedrijf: landbouwhistorische opstellen” (Hilversum 2010), p. 287/288; F. J. Bakker, Renée Nip en E. Schut, “Het kasboek van Henricus Lontzenius, de laatste abt van het klooster Selwerd, over de jaren 1560-1563” (Assen 2003), p. 8; C.I. Damen, Proefschrift “Geschiedenis van de Benediktijnenkloosters in de provincie Groningen” (Universiteit Nijmegen 1972), zie ook: https://repository.ubn.ru.nl/bitstream/handle/2066/148452/mmubn000001_039534731.pdf?sequence=1 (02-12-2018), p. 59/68/80/81/109
Gebruikte websites:
Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Kloosters_in_Groningen (25-09-2018)
ENK Monasticon nummer:
ME-P003-006
VU Kloosterlijst nummer:
G34c