Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Midwolda
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Midwolda
Datering:
1259 - 1574
Orde of congregatie:
Cisterciënzerinnen
Naam van het klooster:
Grijzevrouwenklooster
Plaatsnaam:
Midwolda
Provincie:
Groningen
Parochie:
Midwolda
Destijds gewest:
Ommelanden
Bisdom:
Münster
Stichting/eerste vermelding:
1259
Opheffing/laatste vermelding:
1574
Type:
Klooster, v
Geschiedenis:
Het Grijzevrouwenklooster bij Midwolda is ontstaan toen in 1259 naar dit klooster de zustes overgeplaatst werden die tot dan toe in het in 1247 tot de orde van de cisterciënzers toegelaten dubbelklooster Menterwolde gehuisvest waren. Aangezien de monniken in Menterwolde bleven, vond aldus ten aanzien van dit dubbelklooster de van hogerhand opgelegde scheiding tussen mannen en vrouwen plaats. Het Grijzevrouwenklooster bleef als priorij ondergeschikt aan Menterwolde, dat op zijn beurt onder de paterniteit stond van de abt van de Sint Bernardusabdij te Aduard. Toen in 1299 het monnikenklooster Menterwolde naar het klooster Boskamp te Termunten overgeplaatst werd, kwam ook het Grijzevrouwenklooster in Midwolda onder dit klooster te vallen. De watergeuzen plunderden in 1569 het Grijzevrouwenklooster, dat in 1574 als zelfstandige eenheid ophield te bestaan en waarvan de goederen toen aan klooster Boskamp vervielen De nonnen trokken zich terug in het refugiehuis van het klooster Boskamp in de stad Groningen
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel III, p. 83; J. v. Moolenbroek en J.A. Mol, "De abtenkroniek van Aduard: studies, edities en vertaling" (Hilversum 2010, p. 60
Gebruikte websites:
Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Menterwolde_(klooster) (01-03-2016); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Grijzevrouwenklooster (13-09-2018)
ENK Monasticon nummer:
ME-Z202-028
VU Kloosterlijst nummer:
M39